Ciasto ciepnięte/ ciepane

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
no to i ja pokaże co upiekłam
icon_smile.gif
)

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
To i ja się wpiszę :mrgreen:

Ciasto super. Najbardziej zdziwiło mnie to smarowanie samą śmietaną, ale wyciepałam ją porządnie na placek i zwinęłam w roladę. Nie no, ciasto wyszło pyszne. Mój facet stwierdził - że mu średnio smakuje i w ogóle nie jest w jego typie, ale 3/4 całości wtrąbił sam bez namawiania :lol:

Ale on w ogóle pod tym względem dziak jest :dump: Cud, że jeszcze wałkiem nie zatłukłam
icon_razz.gif

Miodu użyłam pół na pół - prawdziwy/sklepowy, bo mi szkoda było tego mojego bo w 100% naturalny, pszczoły nawet cukru nie wąchały :mrgreen:

A propo mas - jaka by pasowała zamiast śmietany? Co dajecie innego? Kremówka mogła by być, ale masa budyniowa myślę, że chyba by przyćmiła smak rolady :roll:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
ja bym spróbowała z powidłem śliwkowym, ale mi się skończyło
icon_smile.gif
i dobrze, bo się niby odchudzam

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
25 stron wątku... :shock:
Wiecie co,nie przepadam za tego typu ciastami ale chyba się skuszę :mrgreen:

elkunia

Member
Mar 20, 2006
209
0
0
Ja z lenistwa zawsze robię roladę od pewnego czasu zamiast śmietany smaruję rozpuszczoną tabliczką czekolady najlepiej orzechowej z mlekiem i łyżką masła, domownikom bardziej smakuje niż ze śmietaną.

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
a mi sie znowu nie udało :cry: to jedyne ciasto które nie może mi wyjść
icon_sad.gif
chciałam zrobic rolade i tak jak ostatnio wylałam całość ciasta na blaszke 25/40 cm, piekarnik nagrzałam do 175*. Po 15min boki były już upieczone i zaczynały się przypalać a środek był cały czas mokry
icon_sad.gif
kiedy juz się dopiekł to boki były spalone i oczywiście nie dało sie już tego zwinąć w rolade...nie wiem co robie źle, może mój piekarnik jakiś inny jest i temperatutra powinna być niższa albo powinnam ją obniżyć po tych 15 min...nie mam pojęcia
icon_sad.gif

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Sylwia, ja pierwszy raz też całkiem skopałam to ciasto. Srodek był surowy, a gdy się dopiekł, brzegi były już nadpalone.
Za drugim razem odkryłam, że to ciasto tylko wydaje sie być surowe- najpierw długo bedzie blade, potem nagle zrobi sie ciemnomiodowe, to trzeba podpiec jeszcze 5 min i wyciągać!! środek będzie taki wręcz trzęsący ale to dlatego, że nie powstaje tu skórka na cieście jak np. w babce piaskowej. Ale mimo to będzie upieczony!
Następnym razem spróbuj wyjąć wcześniej. I piecz w odrobine niższej temp, dla pewności.

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Paulinko dzisiaj właśnie tak zrobiłam tzn wyjęłam wcześniej. Brzegi były idealne a środek...galaretka
icon_sad.gif
może gdybym potrzymała to jeszcze chwilke dłużej to byłoby ok...a kolor całe ciasto miało ciemnobrązowy a na środku trochę jaśniejszy ;) tak teraz myśle że mogłam je od spodu po tych 15 min porządniej podpiec, może i wtedy środek byłby dobry :roll:

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Ale własnie ta galaretka jest ok! Ten środek nie musi zastygnąć, i tak jest upieczony! Nie ma tylko tej skórki, ale było przekroić i sprawdzić- śliczne, puszyste ciasto. Środek ma zostać taki niby niedopieczony, bo dopieczony i tak jest!

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
ale ja miałam skórkę na całym cieście ale po wyjęciu go z blaszki ta skórka na środku mi się przerwała i środek sie wylał :lol:

Bethan

Member
Maj 8, 2006
47
0
0
Witajcie
icon_smile.gif

Zrobiłam wczoraj - wyszło pyszne, dzisiaj powtórka, bo mąż prawie nic nie zdążył skosztować.
Ja robię na podkładce silikonowej, dzisiaj dałam więcej śmietany i wyszło nie puszyste, ale i tak jest pyszne. Dałam też mniej cukru i miodu - i to dzisiejsze bardziej mi odpowiada. Jest naprawdę świetne i w dodatku szybkie.

ciacho26ez.jpg

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Sylwia 18 - Nie wiem co robisz źle, bo ja po 15 min. mam gotowy placek.
To co mi się nasuwa, to:
- zbyt wysoko blaszka ułożona,
- za mała temp. (może spróbuj 180, piekarniki to dziwne zwierzęta i niekiedy wymagają korekty w przepisie)
- nierównomiernie masa "rozciapana" - rozsmaruj nawet więcej na boki, bo środek i tak rośnie, a dzięki temu placek ci się równomiernie upiecze ;)

A, ja piekę roladę na blasze oryginalnej z piekarnika - kwadrat 39x39

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Akulko dzięki
icon_smile.gif
następnym razem jak sie odważę to pokombinuje i z blaszką i z piekarnikiem ;)

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Sylwia 18 - Małe sprostowanie o ułożeniu blaszki. Niech ci czasem nie przyjdzie do głowy połozyć na samym dole, tam gdzie mięsa się piecze - na środeczku. Ja mam 3 mozliwości ułożenia blachy, kładę na środkowym poziomie.
Powodzenia :knuddel:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy