Ciasto ciepnięte/ ciepane

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
Cinka @ 25 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=609520Jak by to powiedziec... jak posmarujesz minimalnie to rolada się po prostu sklei - jak dasz ciut więcej to wilgoć ze śmietany wsiąknie w placek i zostanie taka biała warstwa - u mnie na fotce widać to na środku - tam przy zwijaniu więcej śmietany się zebrało.
Za dużo napewno nie nasmarujesz bo ci śmietana spłynie z placka
icon_smile.gif
Dzieki za odpowiedz Cinko
icon_biggrin.gif

..czyli mam sie nie bac?
icon_biggrin.gif
A ja myslalam ze z tej smietany wyjdzie taki kremik troszke a to wychodzi na to ze smietana robi za spoiwo..
Rozumiem ze ma byc raczej gesta i procenty nie sa istotne.
Cinko, wiem ze mniej sody dalas a cukru nie ruszalas? Pelna szklanka?
Wybacz ze tak mecze nad ranem :p

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Nic nie szkodzi
icon_biggrin.gif

Cukru chyba dałam szklankę... nie pamiętam teraz dokładnie - ale ja często jak wydaje mi się że za dużo tego cukru w przepisie to odsypuję trochę ze szklanki tak na oko... może 1/5 czy 1/6 w sumie daję mniej. Bo tu jeszcze jest miód... to pewnie odsypałam
icon_wink.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
nie bac sie irobic, to jets takie zwykle, bardzo proste ciasto

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
Dziewczyny dzięki za pomoc!

Rzeczywiscie robi sie pol godziny (z pieczeniem).
Jest bardzo smaczne, miodowe. Cukru uzylam pol szklanki (jasnobrązowego) i 3 czubate lyzki miodu, plaska lyzeczka sody i troche mniej masla bo akurat nie mialam tyle ile trzeba. Reszta bez zmian.
Pyszne ciasto na niedziele. Dziekuje za przepis
cvety.gif

ciepniete.jpg

Załączniki

• ciepniete.jpg
    ciepniete.jpg
    416.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
16
ja właśnie też zrobiłam, jest jeszcze ciepłe, kolor ma taki jak u Cinki ale nie udało mi się zwinąć tak pięknie , bo było dość grube i pękało po prostu. Wolę jednak zaczekać z degustacją jak wystygnie bo czuję tę sodę niestety. I zaraz pójdę zrobić polewę.

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Poczyniłam to ciasto dzisiaj
icon_mrgreen.gif

Hiperszybka robota.
Rach ciach i wymerdane, wyciapane na blaszkę (nawet takie dość leiste było), hop siup i po 15 minutach upieczone :D
Z tej porcji wyszły mi dwie "szuflady" od piekarnika.
Pierwsza zawinięta w roladę z sama śmietaną, a druga też w roladę tyle że z rodzynkami i śmietaną (przy tej troszkę pękło i się ułamało, ale to niż ;) )
Siedzą obydwie już w lodówce i czekają do jutra.
Ah nie mogę sie doczekać degustacji mrr :D

moni77

Member
Wrz 20, 2004
8,558
0
0
dorota_s1 @ 27 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=611012ja właśnie też zrobiłam, jest jeszcze ciepłe, kolor ma taki jak u Cinki ale nie udało mi się zwinąć tak pięknie , bo było dość grube i pękało po prostu. Wolę jednak zaczekać z degustacją jak wystygnie bo czuję tę sodę niestety. I zaraz pójdę zrobić polewę.
sadze ze zbyt wystyglo i dlatego było niezwijalne, ja jak robie z pelnej porcji jedna blache tez mam grube i zwijam ale ekspresowo zanim wystygnie i smietane daje w pokojowej temperaturze:)

olcieek a co stoi na przeszkodzie dzisiejszej degustacji?!:)

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
16
było dopiero co wyciągnięte z piekarnika i jeszcze gorące, może dlatego mi nie wyszło zwijanie, że bałam się poparzyć, ale się nie przejmuję, o praktyka przecież czyni mistrza ;)

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
OJ wczoraj to nie degustacja bo jakieś ochłapy odkrajałam z boków co by równo było
icon_razz.gif

Dzisiaj to już porządny plaster i jest zachwycona !
Naprawdę super ciasto !
icon_mrgreen.gif
a Lidce należy się Nobel za podanie przepisu tutaj na forum.
Nie dość, że proste, szybkie i na dodatek nawet mi wyszło
icon_razz.gif
xD

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
16
Nam również smakowało bardzo, odrobinę za bardzo wyczuwalna soda, ale czegoś mi brakowało. Warstwę śmietany posypałam mielonymi migdałami, ale to jeszcze nie było to, jakiś wałeczek nugatu do środka czy nie wiem czego... Ale jako baza do pomysłu jest pyszne!

Uma

Member
Wrz 11, 2007
341
0
0
Zrobione
icon_lol.gif

jest pyszne
mniam.gif

Niestety przy zwijaniu (choć na gorąco) troszkę popękało
icon_sad.gif
ale smak jest nieziemski
icon_mrgreen.gif

Padły mi baterie w aparacie
icon_sad.gif
jutro postaram sie zrobić fotkę ... o ile ciacho doczeka jutra
gruebel_2.gif
icon_smile.gif

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
9,381
3,113
113
Robiłam kilka razy, jedną z zalet jest to, ze robi się bardzo szybko. W każdym towarzystwie budzi zainteresowanie. Ze zwijaniem różnie wychodzi, ciasto jest gorące więc raz lepiej, raz gorzej, ale się przyciśnie i sklei. Ogólnie - jest super.

yoanka

Member
Maj 14, 2006
1,077
0
0
Prawdę mówiąc trochę się obawiałam po przeczytaniu tego wątku, ale pieczenie przebiegło bez zakłóceń. Ciasto upiekło się ładnie, nie za blado nie za ciemno, zwinęłam gorące, pięknie się skleiło i wcale nie było problemu z odklejeniem od papieru. Wszyscy, którzy próbowali domagają się powtórki
icon_mrgreen.gif

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
baaaarrrdddzzzzoooo długo zabierałam się do tego ciasta, bo po pierwsze bałam się że nie wyjdzie, a po drugie sądząc po składnikach coż mogło wyjść takiego niezwykłego, ale w końcu się odważyłam i ... ciasto wyszło wspaniałe, cudowne w smaku i bardzo wciągające. Bardzo dziękuję za przepis który na pewno jeszcze niejednokrotnie wykorzystam

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Nooooooooooo. Zdecydowałam się wreszcie. Zbierałam się do tego ciasta pół roku. Aż do dzisiaj. Tyle się naczytałam, a to o przyklejaniu do papieru, a to o uciekaniu z piekarnika, że całe 17 minut (tyle u mnie trwało pieczenie) siedziałam z nosem przyklejonym do szybki piekarnika. Moje zaczęło się rumienic w 13-tej minucie, ale tylko od strony tylnej ścianki. Od strony drzwiczek było białe.
Na papier pięknie się wylało i w piekarniku samo wypoziomowało.
Dzwonek. Wyjmuję z piekarnika. Smaruję śmietaną (weszło ok. 300g) i następuje to najtrudniejsze - zwijanie. Pękło. Ale zachowuję spokój i pomagając sobie papierem na którym się piekło, zwijam dalej (tu się już nie klei tak bardzo). Puszysta, pięknie pachnąca i foremna rolada mi wyszła. O smaku jeszcze nie mogę nic napisac, bo sobie stygnie. Generalnie: strach i emocje wcale nie były potrzebne. Robiło się pięknie i szybko a zwijało bez większych problemów.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy