- Lis 7, 2008
- 5,394
- 0
- 0

Ciasto jest wilgotne, bardzo cytrynowe w smaku i przyjemne w przygotowaniu. Należy jednak pamiętać, że jego przygotowanie trzeba zacząć dzień przed pieczeniem.
Polecam!
Za utorką bloga cytuję:
Składniki:
Kandyzowane cytryny
-3 cytryny
-1 szklanka (250 ml) wody
-1/2 szklanki + 2 łyżki (125 g) cukru
Ciasto
-5 łyżek (75 g) masła + masło do wysmarowania formy
-1 2/3 szklanki (210 g) mąki pszennej
-1 łyżeczka (5 g) suszonych drożdży
-1 cytryna
-1 1/4 szklanki (250 g) cukru (dałam 200 g)
-3 jajka
-1/2 szklanki minus 1 łyżka (110 ml) śmietanki kremówki
-szczypta soli
-1 2/3 łyżki (25 g) rumu
Syrop do nasączania
-1/2 szklanki (125 ml) wody
-1/2 szklanki + 2 łyżki (120 g) cukru
-1/4 szklanki (60 ml) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Glazura cytrynowa
-50 g galaretki cytrynowej (konfitury)
-1 łyżka wody
Przygotowanie:
Dzień wcześniej: Zagotować wodę z cukrem na kandyzowane plastry z cytryn. Dodać delikatnie plastry cytryn, zmniejszyć ogień do minimum i gotować 20 minut (nie doprowadzając do wygotowania się całego płynu). Zdjąć z ognia, wystudzić i wstawić do lodówki na minimalnie 12 godzin.
Na drugi dzień: Odsączyć cytryny z syropu. Odłożyć sześć najładniejszych plastrów, resztę pokroić na ćwiartki (każdy plasterek na cztery części). Powinno się uzyskać 120 g pokrojonych cytryn. Foremkę keksową (25x8 cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do rondelka włożyć 75 g masła i rozpuścić je na małym ogniu. Odstawić do ostudzenia. Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Do miski wsypać cukier i dodać drobno startą skórkę z 1 cytryny. Rozetrzeć ją palcami razem z cukrem. dzięki temu jeszcze więdzej aromatu uwolni sie ze skórki. Dodać jajka i zmiksować je z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodać rum i śmietankę kremówkę. Do masy dodać mąkę z drożdżami, masło i ćwiartki kandyzowanej cytryny. Wymieszać całość szpatułką na gładką masę. Nagrzać piekarnik do 210 stopni C. Ciasto przelać do foremki i wstawić do piekarnika na 10 minut. Wyjąć ciasto i naciąć jeszcze surowe wzdłuż. Ponownie wstawić foremkę do piekarnika i obniżyć temperaturę do 180 stopni C. Piec 45 minut. Przed końcem sprawdzić stan upieczenia patyczkiem. Patyczek powinien być suchy i czysty.
Kiedy ciasto się piecze, przygotować syrop do nasączenia ciasta. Zagotować sok wraz z cukrem i wodą. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Upieczone ciasto wystudzić na kratce kuchennej. Wierzch ciasta polewać kilkakrotnie syropem. W miejscu nacięcia ciasta, po upieczeniu powstanie pęknięcie, na które należy lać syrop. Dzięki temu syrop dobrze wsiąka w ciasto. Na wierzchu ułożyć kandyzowane plastry cytryny i posmarować glazurą, którą przyrządzamy z podgrzanej galaretki z wodą.
Uwagi: Do ciasta zamiast rumu użyłam whisky; masę piekłam w tortownicy o średnicy 18cm. Ciasto nasączałam syropem z kandyzowanych cytryn.[/size]