Ciasto czekoladowe z migdałami

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
0
0
Ciasto z książki "Dziennik Toskański" Tessy Capponi-Borawskiej, znalazłam je tutaj. Pyszne i po niewielkich przeróbkach zgodne z mm.

- 20 dag masła
- 20 dag gorzkiej czekolady
- 20 dag cukru (ja dałam fruktozę, odpowiednio mniej bo słodsza)
- 20 dag zmielonych migdałów (u mnie tzw mąka migdałowa ale nie była zmielona idealnie na puch)
- 3 duże jajka

Roztopić czekoladę z masłem, wymieszać z cukrem i migdałami. Gdy ostygnie wbić jajka, jedno po drugim, ciągle mieszając. Wlać ciasto do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 160 * C piekarnika na 45 minut (nie dłużej bo ciasto wysycha). Wyjąć formę z piekarnika, odstawić do ostudzenia.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
26,451
793
113
No paczpani, ja mam nawet tę książkę. Zaraz sobie zaznaczę, że ciasto do zrobienia.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
Jaco, dzięki za przepis na to wspaniałe ciasto
icon_smile.gif