- Lis 28, 2005
- 34,327
- 6,980
- 113
Ciasto czekoladowo - serowe
Przepis podała na Izbushce Ilara:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...325&page=10
Składniki:
Kakaowy spód:
1 szklanka mąki pszennej *
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia *
1/4 szklanki kakao
1/2 szklanki cukru
1 jajko, lekko ubite
125 g roztopionego masła
Serowa góra:
250 g ricotty
2 jajka
1/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka esencji waniliowej
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Posmarować masłem kwadratową formę 23x23 cm.** Dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę z kakao przesiać do dużej miski. Dodać cukier. W środku zrobić wgłębienie, wlać lekko ubite jajka i masło. Przemieszać drewnianą łyżką do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.
Włożyć masę do formy, wyrównać powierzchnię.
Wymieszać mikserem wszystkie składniki masy serowej. Gotową masę wylać na kakaowy spód. Piec 50 minut ( do czasu zestalenie się masy serowej). Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto do całkowitego ostudzenia.
Uwagi:
* W oryginale: 1/4 szklanki zwykłej mąki i 3/4 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia.
** Ilara piekła to ciasto w mniejszej formie ( 19x19), dzięki czemu było wyższe.
Po ostudzeniu ciasto można oprószyć kakao.
Tłumaczenie wpisuję na prośbę Margot.
Przepis podała na Izbushce Ilara:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...325&page=10
Składniki:
Kakaowy spód:
1 szklanka mąki pszennej *
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia *
1/4 szklanki kakao
1/2 szklanki cukru
1 jajko, lekko ubite
125 g roztopionego masła
Serowa góra:
250 g ricotty
2 jajka
1/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka esencji waniliowej
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Posmarować masłem kwadratową formę 23x23 cm.** Dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę z kakao przesiać do dużej miski. Dodać cukier. W środku zrobić wgłębienie, wlać lekko ubite jajka i masło. Przemieszać drewnianą łyżką do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.
Włożyć masę do formy, wyrównać powierzchnię.
Wymieszać mikserem wszystkie składniki masy serowej. Gotową masę wylać na kakaowy spód. Piec 50 minut ( do czasu zestalenie się masy serowej). Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto do całkowitego ostudzenia.
Uwagi:
* W oryginale: 1/4 szklanki zwykłej mąki i 3/4 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia.
** Ilara piekła to ciasto w mniejszej formie ( 19x19), dzięki czemu było wyższe.
Po ostudzeniu ciasto można oprószyć kakao.
Tłumaczenie wpisuję na prośbę Margot.
Ostatnią edycję dokonał moderator: