Ciasto czekoladowo-wiśniowe

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Katja @ 25 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=731311a patrzylas, czy da sie jakos przez internet kupic?
(np tu: http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=500&page=)
Katja, dzięki
bussi.gif
Kardamon, za jakiś czas będę mogła kupić w sklepie bo obiecali, że sprowadzą. A ciasto to ja chcę upiec TERAZ
icon_mrgreen.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Upiekłam to ciasto wczoraj, jest na prawdę pyszne! Rozpływa się w ustach...
lecker.gif

Margot, dzięki!
cvety.gif

Załączniki

• DSC03417.JPG
    DSC03417.JPG
    308.3 KB · Wyświetleń: 0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,344
113
Marao, ciasto wygląda bosko.
mniam.gif
mniam.gif

Idę na pocieszenie zjeść pralinkę....
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Klęska absolutna
icon_sad.gif
Dałam nieco więcej czekolady ok 230 g, która była już orzechami, więc tych dodawać nie musiałam. Owoce dla Czh w tym cieście są zbędne, więc pominęłam. I masa nie wyszła mi gęsta, tylko zrobiła się de facto kruszonka. Podlałam to mlekiem na tyle, żeby się zlepiło w jedną całość. W piekarniku ładnie podrosło (wyglądało na to, że osiągnęło tę samą wysokość co Twoje), a po wyjęciu opadło. Wyszło twarde i stanowczo przypomina jedynie blok, bo ciasta nijak. Domyślam się, że pewnie temperatura była za wysoka i piekłam za długo, bo piekarnik mojej nie- teściowej przegrzewa.
Czh rano zjadł. Na razie opinii brak.
icon_neutral.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Sinistra @ 18 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=739463Klęska absolutna
icon_sad.gif
Dałam nieco więcej czekolady ok 230 g, która była już orzechami, więc tych dodawać nie musiałam. Owoce dla Czh w tym cieście są zbędne, więc pominęłam. I masa nie wyszła mi gęsta, tylko zrobiła się de facto kruszonka. Podlałam to mlekiem na tyle, żeby się zlepiło w jedną całość. W piekarniku ładnie podrosło (wyglądało na to, że osiągnęło tę samą wysokość co Twoje), a po wyjęciu opadło. Wyszło twarde i stanowczo przypomina jedynie blok, bo ciasta nijak. Domyślam się, że pewnie temperatura była za wysoka i piekłam za długo, bo piekarnik mojej nie- teściowej przegrzewa.
Czh rano zjadł. Na razie opinii brak.
icon_neutral.gif
a to się porobiło....
icon_neutral.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Twierdzi, że dobre i słodkie, tyle, że przepieczone. Czyli jeść będzie.

Skoro jednak powiedział, że ciasta mogą być nie tylko czekoladowe byleby były wilgotne nie tylko pierwszego dnia, to poszukam czegoś nie- czekoladowego. Wreszcie!

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Sinistra @ 18 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=739476Twierdzi, że dobre i słodkie, tyle, że przepieczone. Czyli jeść będzie.

Skoro jednak powiedział, że ciasta mogą być nie tylko czekoladowe byleby były wilgotne nie tylko pierwszego dnia, to poszukam czegoś nie- czekoladowego. Wreszcie!
to mi kamień spadł....
Sini dobra nowina -ja bardzo lubie piec ,ale różne ciasta ,ciągle czekoladowych bym nie chciała
icon_wink.gif

Teraz tak myśle coby by się nadało ,hm owocowe odpadają co?

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Mnie też to ciasto opadło po wyjęciu z piekarnika i przy krojeniu trochę się kruszyło. Jednak po kilku godzinach spędzonych w lodówce było idealne, bardziej przypominało w smaku blok czekoladowy z wiśniami, tak jak pisze Margot.
mniam.gif
Pyszne było, szkoda że nie ma już świeżych wiśni
icon_sad.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Margot @ 18 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=739478Teraz tak myśle coby by się nadało ,hm owocowe odpadają co?
Może być z owocami. Powiedział, że im bardziej mokre, tłuste, słodkie tym lepiej. Im mniej tym gorzej.
Odpadają wszelkie drożdżowe, typowe ucierane, piaskowe i biszkopty. Wszelkie bakalie bardzo niechętnie.

Maraa @ 18 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=739486Mnie też to ciasto opadło po wyjęciu z piekarnika i przy krojeniu trochę się kruszyło. Jednak po kilku godzinach spędzonych w lodówce było idealne, bardziej przypominało w smaku blok czekoladowy z wiśniami, tak jak pisze Margot.
mniam.gif
Pyszne było, szkoda że nie ma już świeżych wiśni
icon_sad.gif
Moje ma taką wysokość jak Twoje. I przekroju przypomina blok. Chyba po prostu spiekłam wierzch.
icon_redface.gif

Może kawałki śliwek się nadadzą? No i zawsze są wiśnie mrożone.

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Teraz dopiero doczytałam,że to ma być mała foremka keksowa... moja zdecydowanie nie była mała
ugly_08.gif
Piekłam w takiej 30x12x7 i chyba dlatego ciasto jest niższe niż u Margot.

Muszę poćwiczyć czytanie tekstu ze zrozumieniem
rofl.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

flamenco

Member
Lis 13, 2006
81
0
0
Jutro rano piekę, mam pytanie o wiśnie. Z oczywistych względów dodam mrożone, ale czy mam je rozmrozić i osączyć, czy wrzucić zamrożone?
Ciasto samo w sobie jest bardzo wilgotne, czy sok z nie rozmrożonych wiśni nie zrobi mi z ciasta czekoladowego bagna ?
icon_wink.gif

Liczę na poradę, inaczej będę ryzykować...

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy