- Wrz 25, 2004
- 20,571
- 3
- 0
http://kuchenne-pogawedki.blog.onet.pl/sez...2,ID258149585,n
Ciasto drożdżowe z dynią
375 g mąki pszennej (3 szklanki)
1, 5 łyżeczki drożdży instant
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
2 żółtka
50 g masła
100 g puree z dyni ( ok. 3/4 szklanki)
szczypta soli
pół szklanki żurawiny
1 jajko na glazurę ewent. płatki migdałowe do posypania
Mleko, masło, cukier, sol podgrzać razem w rondelku.
Rozpuszczone lekko schłodzić, dodać ubite żółtka, a potem puree dyniowe.
Make zmieszać z drożdżami.
Całość wymieszać, az powstanie gładkie ciasto.
Dać odpocząć 5 minut, dodać żurawinę i jeszcze raz wyrobić.
Odstawić na godzinę do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość.
Zagnieść ponownie, przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 190°C około 35-40 minut do zbrązowienia.
Pyszne ciasto, przepięknie żółte, jak z dodatkiem co najmniej 6 jajek (!), smaczne, lekko wilgotne.
------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto to robiłam dwa razy, jest przepyszne, wilgotne, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Ja wrzucam wszystkie składniki do maszyny i maszyna wyrabia.
Dodałam 25g świeżych drożdży (1/4 kosteczki).
Jest żółte jak kurczaczek
Ciasto drożdżowe z dynią
375 g mąki pszennej (3 szklanki)
1, 5 łyżeczki drożdży instant
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
2 żółtka
50 g masła
100 g puree z dyni ( ok. 3/4 szklanki)
szczypta soli
pół szklanki żurawiny
1 jajko na glazurę ewent. płatki migdałowe do posypania
Mleko, masło, cukier, sol podgrzać razem w rondelku.
Rozpuszczone lekko schłodzić, dodać ubite żółtka, a potem puree dyniowe.
Make zmieszać z drożdżami.
Całość wymieszać, az powstanie gładkie ciasto.
Dać odpocząć 5 minut, dodać żurawinę i jeszcze raz wyrobić.
Odstawić na godzinę do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość.
Zagnieść ponownie, przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 190°C około 35-40 minut do zbrązowienia.
Pyszne ciasto, przepięknie żółte, jak z dodatkiem co najmniej 6 jajek (!), smaczne, lekko wilgotne.
------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto to robiłam dwa razy, jest przepyszne, wilgotne, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Ja wrzucam wszystkie składniki do maszyny i maszyna wyrabia.
Dodałam 25g świeżych drożdży (1/4 kosteczki).
Jest żółte jak kurczaczek


Ostatnią edycję dokonał moderator: