Ciasto drozdzowo-kruche na strucle
2 lyzki suchych drozdzy
1/4 szklanki letniej wody
1 lyzka cukru
2 lyzki maki
4 1/2 - 5 szklanek maki
170g mocno schlodzonego masla
2 duze jajka
3 duze zoltka
1/2 szklanki gestej kwasnej smietany
1 szklanka cukru pudru
1 lyzka ekstraktu z wanilii
otarta skorka z jednej cytryny
szczypta soli
Wsypac drozdze do letniej wody, dodac cukier i make, wymieszac i zostawic na 5-10 minut, az drozdze sie spienia.
Przesiac 4 szklanki maki do dzuej miski, dodac maslo pokrojone w drobna kostke i dobrze posiekac nozem. Dodac jajka, zoltka, smietane, cukier puder, wanilie, skorke i sol i zaczyn i wyrobic miekkie ciasto - mikser jest swietny do tego
Przelozyc na stolnice i wyrabiac, podsypujac w razie koniecznosci reszta maki przez 8-10 minut, az ciasto bedzie prezne i elastyczne. Podzielic na dwie lub trzy czesci, rozwalkowac - posmarowac rozbitym bialkiem i nalozyc mase makowa. Zwinac w rulony, ulozyc na blasze, przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia az podwoja swoja objetosc.
Piec okolo 30-40 minut w 180C.
Ja strucle zawijam w pergamin, zostawiajac miejsce na "rosniecie" i z reguly robie z tej porcji 3 strucle, sa zgrabniejsze
Pyszne wychodza z tego ciasta rogale, nadziewane makiem lub jablkami
2 lyzki suchych drozdzy
1/4 szklanki letniej wody
1 lyzka cukru
2 lyzki maki
4 1/2 - 5 szklanek maki
170g mocno schlodzonego masla
2 duze jajka
3 duze zoltka
1/2 szklanki gestej kwasnej smietany
1 szklanka cukru pudru
1 lyzka ekstraktu z wanilii
otarta skorka z jednej cytryny
szczypta soli
Wsypac drozdze do letniej wody, dodac cukier i make, wymieszac i zostawic na 5-10 minut, az drozdze sie spienia.
Przesiac 4 szklanki maki do dzuej miski, dodac maslo pokrojone w drobna kostke i dobrze posiekac nozem. Dodac jajka, zoltka, smietane, cukier puder, wanilie, skorke i sol i zaczyn i wyrobic miekkie ciasto - mikser jest swietny do tego

Przelozyc na stolnice i wyrabiac, podsypujac w razie koniecznosci reszta maki przez 8-10 minut, az ciasto bedzie prezne i elastyczne. Podzielic na dwie lub trzy czesci, rozwalkowac - posmarowac rozbitym bialkiem i nalozyc mase makowa. Zwinac w rulony, ulozyc na blasze, przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia az podwoja swoja objetosc.
Piec okolo 30-40 minut w 180C.
Ja strucle zawijam w pergamin, zostawiajac miejsce na "rosniecie" i z reguly robie z tej porcji 3 strucle, sa zgrabniejsze

Pyszne wychodza z tego ciasta rogale, nadziewane makiem lub jablkami
