Ciasto dyniowo-czekoladowe
Bardzo wilgotne, prawie jak brownies z pyszna slodka polewa.
1 szklanka maki
1/3 szklanka gorzkiego kakao
1/2 szklanki platkow owsianych
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 lyzki mielonego cynamonu
1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow
1/2 kostki masla
1 szklanka cukru
2 jajka
1/2 lyzeczki ekstraktu migdalowgo
1 szlanka przecieru z dyni
1/2 szklanki drobniutko posiekanych ananasow z puszki
Polewa:
1/4 kostki masla
1/2 szklanki brazowego cukru
4 lyzki slodkiej smietanki
3/4 szklanki wiorkow kokosowych
3/4 szlanki polowek orzechow (pekanow lub orzechow wloskich)
Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Forme 20 x 20cm posmarowac maslem i lekko wysypac maka. Ubic mikserem maslo z cukrem na puszysta mase, dodac jajka po jednym i dobrze wymieszac. Stopniowo dodawac przecier z dyni, ananasy i ekstrakt migdalowy. Masa moze wygladac na zwazona w tym momencie. Suche skladniki wymieszac razem w misce i stopniowo dodawac do masy maslanej mieszajac drewniana lyzka. Wylac mase do formy i piec 25-30 minut lub do momentu kiedy patyczek wbity w srodek ciasta (do dna) bedzie suchy. Wyjac z piekarnika, wlaczyc tylko gorna grzalke na grill i przygotowac polewe - rozpuscic maslo w rondelku, dodac cukier i smietanke i podgrzac mieszajac az masa bedzie gladka i cukier rozpuszczony. Dodac orzechy i wiorki kokosowe, zdjac z ognia, lekko przestudzic. Nalozyc ciepla polewa na ciagle cieple ciasto i wstawic ponownie do piekarnika na 2-3 minuty, az polewa zacznie lekko bulgotac.
Uwaga - polewa latwo sie przypala, wiec przez ostatnie 3 minuty trzeba naprawde ciasta pilnowac.
Bardzo wilgotne, prawie jak brownies z pyszna slodka polewa.
1 szklanka maki
1/3 szklanka gorzkiego kakao
1/2 szklanki platkow owsianych
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 lyzki mielonego cynamonu
1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow
1/2 kostki masla
1 szklanka cukru
2 jajka
1/2 lyzeczki ekstraktu migdalowgo
1 szlanka przecieru z dyni
1/2 szklanki drobniutko posiekanych ananasow z puszki
Polewa:
1/4 kostki masla
1/2 szklanki brazowego cukru
4 lyzki slodkiej smietanki
3/4 szklanki wiorkow kokosowych
3/4 szlanki polowek orzechow (pekanow lub orzechow wloskich)
Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Forme 20 x 20cm posmarowac maslem i lekko wysypac maka. Ubic mikserem maslo z cukrem na puszysta mase, dodac jajka po jednym i dobrze wymieszac. Stopniowo dodawac przecier z dyni, ananasy i ekstrakt migdalowy. Masa moze wygladac na zwazona w tym momencie. Suche skladniki wymieszac razem w misce i stopniowo dodawac do masy maslanej mieszajac drewniana lyzka. Wylac mase do formy i piec 25-30 minut lub do momentu kiedy patyczek wbity w srodek ciasta (do dna) bedzie suchy. Wyjac z piekarnika, wlaczyc tylko gorna grzalke na grill i przygotowac polewe - rozpuscic maslo w rondelku, dodac cukier i smietanke i podgrzac mieszajac az masa bedzie gladka i cukier rozpuszczony. Dodac orzechy i wiorki kokosowe, zdjac z ognia, lekko przestudzic. Nalozyc ciepla polewa na ciagle cieple ciasto i wstawic ponownie do piekarnika na 2-3 minuty, az polewa zacznie lekko bulgotac.
Uwaga - polewa latwo sie przypala, wiec przez ostatnie 3 minuty trzeba naprawde ciasta pilnowac.
