Ciasto ekstremalnie kawowe

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
Margot, mam dokładnie te same wrażenia - pisałam w poprzednim poście, że to byłby świetny, elegancki tort
połączenie białego i żółtego biszkopta z ciemną linią kawy wygląda jakoś tak luksusowo
fiesgrins.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
ciasto pychota
IMG_4870.jpg
IMG_4862.jpg

Załączniki

• IMG_4870.jpg
    IMG_4870.jpg
    35.3 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_4862.jpg
    IMG_4862.jpg
    40.8 KB · Wyświetleń: 0

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Dziewczyny a na tortownice 22cm to zrobic z polowy porcji?

Alutka piszesz ze wyszly Ci 2 okragle blaszki a jakiej srednicy?

Bede robic w piatek lub sobote na moje urodziny.

magdaa

Member
Mar 2, 2010
53
0
0
Ja robię to ciacho trochę odwrotnie bo najpierw wylewam żółte ciasto posypuję kawą i robię białe kupeczki.
Potem masa( bez krojenia ) na wierzchu i dekoruję okrągłymi małymi biszkopcikami, które odwracam do dołu brzuszkami.
Całość dopełnia polewa z której robię na biszkoptach krateczkę. Masę robię czasem zwykłą z budyniu. Polecam.
lecker.gif

Jak upiekę to zamieszczę zdjęcie.
wink.gif

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
magdaa, koniecznie wrzuć zdjęcie!
daumen.gif

a ja zrobiłam to ciasto kolejny raz, tym razem w kwadratowej blaszce 24x24 (z 2/3 składników)
- następnym razem zrobię chyba dokładnie wg przepisu, bo znów mi wylazło z formy
icon_lol.gif

moja modyfikacja - konsekwentnie z bitą śmietaną na wierzchu
ekstremalniekawowe.jpg

ciasto przepyszne, jak zawsze
daumen.gif

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Zrobiłam wczoraj na urodziny meza ale mi nie wyszlo.

Pokaze Wam co wyjelam z piekarnika i prosze o rade dlaczego tak sie stalo i co zlego moglam zrobic (tortownica 22cm, cala wylozona papierem, dolna warstwa z 4 bialek, biszkopt z 3 jajek; po 30 min juz sie przypiekalo i bylo pieknie wyrosniete poza foremke, wylaczylam gorna grzalke, po 10 min zrobilo sie wlasnie takie):

po przekrojeniu:

a w sumie juz w trakcie konsumpcji takie:

Co do kremu nie mam zadnych zastrzezen, wrecz powiem ze byl pyszny; robilam z 4 zoltek.
A i ta warstwa biala po upieczeniu byla taka zbita. Generalnie ciasto smakowalo
icon_smile.gif

Chetnie zrobie jeszcze raz jesli powiecie mi co zrobic zeby tak biszkopt nie opadl i sie nie zdeformowal. A czy zamiast w papieprze nie mozna poprostu wysmarowac tylko dna foremki maslem i obsypac bulka?

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Okruszku, to białe ciasto nie jest puszyste i delikatne jak beza. Można odrobinę zmniejszyć ilość mąki ziemniaczanej i najlepiej zrobic wyraźne górki białego a biszkopt (możesz zrobić tradycyjnie) powtykac w dolinki.

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Krystyna9 @ 20 Apr 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=967919Okruszku, to białe ciasto nie jest puszyste i delikatne jak beza. Można odrobinę zmniejszyć ilość mąki ziemniaczanej i najlepiej zrobic wyraźne górki białego a biszkopt (możesz zrobić tradycyjnie) powtykac w dolinki.
Chcialam zrobic kopczyki ale zdecydowanie za duzo mialam piany jak na taka malo tortownice wiec wykozystalam wszystko.

A czy zamiast papieru mozna tylko wysmarowac blaszke? I dlaczego tak sie zdeformowal biskzopt?

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
okruszek13 @ 20 Apr 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=967923Chcialam zrobic kopczyki ale zdecydowanie za duzo mialam piany jak na taka malo tortownice wiec wykozystalam wszystko.

A czy zamiast papieru mozna tylko wysmarowac blaszke? I dlaczego tak sie zdeformowal biskzopt?
Wychodzi na to, że miałaś za małą formę. Trudno mi odpowiedzieć czemu się zdeformował biszkopt. Ale zakalca to ja w nim nie widzę, więc po prostu uznała bym że to taka uroda tego tortu
icon_mrgreen.gif

Nie odpowiem Ci czy można bez papieru piec, bo ja zawsze daję albo papier albo formę permanentną. Jedynie babkowe foremki smaruję

edit

Tak mi przyszło do głowy: czy czasami Twój piekarnik może mocniej przypieka i powinnaś np. piec w troszkę niższej temperaturze
gruebel_2.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Krystyna9 @ 20 Apr 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=967986Wychodzi na to, że miałaś za małą formę. Trudno mi odpowiedzieć czemu się zdeformował biszkopt. Ale zakalca to ja w nim nie widzę, więc po prostu uznała bym że to taka uroda tego tortu
icon_mrgreen.gif

Nie odpowiem Ci czy można bez papieru piec, bo ja zawsze daję albo papier albo formę permanentną. Jedynie babkowe foremki smaruję

edit

Tak mi przyszło do głowy: czy czasami Twój piekarnik może mocniej przypieka i powinnaś np. piec w troszkę niższej temperaturze
gruebel_2.gif
No ja tez zakalca nie widzialam.
Mam problemy z ustawieniem temperatury. Na 180stopni to mi pali. Pieklam babe drozdzowa z Twojego przepisu, musialam o ponad 10 min skrocic czas pieczenia bo bym wegielek wyjela. A niedlugo chce upiec Twoje miodowo-kawowe ze smietana i sie zastanwiam w jakiej temperaturze
gruebel_2.gif

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Kręciołek @ 21 Apr 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=968190A ja mam pytanie:
ciasto posypujemy (przed pieczeniem) kawą rozpuszczalną drobną czy zmieloną prawdziwą?
Przed pieczeniem na ciasto biale wysypujemy kawe prawdziwa drobnozmielona, jak przez sitko sypalam zgodnie z zaleceniem Krystyny.
Jak zrobisz to wklej prosze fotke i powiedz mi jak Ci biszkopt wyszedl.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy