Krystyna9 @ 20 Apr 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=967919Okruszku, to białe ciasto nie jest puszyste i delikatne jak beza. Można odrobinę zmniejszyć ilość mąki ziemniaczanej i najlepiej zrobic wyraźne górki białego a biszkopt (możesz zrobić tradycyjnie) powtykac w dolinki.Chcialam zrobic kopczyki ale zdecydowanie za duzo mialam piany jak na taka malo tortownice wiec wykozystalam wszystko.
A czy zamiast papieru mozna tylko wysmarowac blaszke? I dlaczego tak sie zdeformowal biskzopt?
okruszek13 @ 20 Apr 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=967923Chcialam zrobic kopczyki ale zdecydowanie za duzo mialam piany jak na taka malo tortownice wiec wykozystalam wszystko.
A czy zamiast papieru mozna tylko wysmarowac blaszke? I dlaczego tak sie zdeformowal biskzopt?Wychodzi na to, że miałaś za małą formę. Trudno mi odpowiedzieć czemu się zdeformował biszkopt. Ale zakalca to ja w nim nie widzę, więc po prostu uznała bym że to taka uroda tego tortu![]()
Nie odpowiem Ci czy można bez papieru piec, bo ja zawsze daję albo papier albo formę permanentną. Jedynie babkowe foremki smaruję
edit
Tak mi przyszło do głowy: czy czasami Twój piekarnik może mocniej przypieka i powinnaś np. piec w troszkę niższej temperaturze![]()
Krystyna9 @ 20 Apr 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=967986Wychodzi na to, że miałaś za małą formę. Trudno mi odpowiedzieć czemu się zdeformował biszkopt. Ale zakalca to ja w nim nie widzę, więc po prostu uznała bym że to taka uroda tego tortu![]()
Nie odpowiem Ci czy można bez papieru piec, bo ja zawsze daję albo papier albo formę permanentną. Jedynie babkowe foremki smaruję
edit
Tak mi przyszło do głowy: czy czasami Twój piekarnik może mocniej przypieka i powinnaś np. piec w troszkę niższej temperaturze
No ja tez zakalca nie widzialam.
Mam problemy z ustawieniem temperatury. Na 180stopni to mi pali. Pieklam babe drozdzowa z Twojego przepisu, musialam o ponad 10 min skrocic czas pieczenia bo bym wegielek wyjela. A niedlugo chce upiec Twoje miodowo-kawowe ze smietana i sie zastanwiam w jakiej temperaturze![]()
Kręciołek @ 21 Apr 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=968190A ja mam pytanie:
ciasto posypujemy (przed pieczeniem) kawą rozpuszczalną drobną czy zmieloną prawdziwą?Przed pieczeniem na ciasto biale wysypujemy kawe prawdziwa drobnozmielona, jak przez sitko sypalam zgodnie z zaleceniem Krystyny.
Jak zrobisz to wklej prosze fotke i powiedz mi jak Ci biszkopt wyszedl.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.