Ciasto ekstremalnie kawowe

Kręciołek

Member
Mar 3, 2010
625
0
0
ok, wielkie dzięki!
icon_smile.gif

magdaa

Member
Mar 2, 2010
53
0
0
OKRUSZKU odpowiadam na twoje pytanie o papier
- ja zawsze wykładam papierem takim, którego nie trzeba smarować ale tylko dno tortownicy i nigdy nie miałam problemu z wyjęciem ciasta ponieważ najpierw obkroić trzeba boki i bardzo ładnie odejdzie. Robię tak w przypadku biszkoptów i ciast podobnych jak w tym przypadku.
-jak nie posmarujesz boków tortownicy to napewno biszkopt będzie wyższy i nie opadnie
wink.gif

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
magdaa @ 29 Apr 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=971353OKRUSZKU odpowiadam na twoje pytanie o papier
- ja zawsze wykładam papierem takim, którego nie trzeba smarować ale tylko dno tortownicy i nigdy nie miałam problemu z wyjęciem ciasta ponieważ najpierw obkroić trzeba boki i bardzo ładnie odejdzie. Robię tak w przypadku biszkoptów i ciast podobnych jak w tym przypadku.
-jak nie posmarujesz boków tortownicy to napewno biszkopt będzie wyższy i nie opadnie
wink.gif
Dzieki za odpowiedz
icon_smile.gif

Ja jak robie biszkopt to wlasnie tylko dno tortownicy smaruje maslem i obsypuje bulka a bokow nie ruszam. Tutaj dalam papier i na boki tez i pewnie stad moj biszkopt tak sie zdeformowal. Na przyszlosc bede juz wiedziec zeby do zadnych ciast biszkoptowych nie smarowac bokow.

e_iskierka

Member
Wrz 30, 2008
251
0
0
W końcu miałam okazję żeby upiec ciasto ( u mnie w domu wszyscy na diecie
zahnlos.gif
), a na to czaiłam się odkąd pojawiło się - bo czy może być coś lepszego niż KAWA
lecker.gif
- no i wczoraj upiekłam. Oczywiści jak należało się spodziewać po przepisie Krystyny poezja, po prostu brak mi słów by opisać jakie to ciasto dobre, absolutny hit dla kawolubych. Trochę się bałam że Młode nie będą chciały jeść bo to kawa, a one jeszcze bardziej w wieku, mleka i kakaa, ale nawet mały niejadek zjadł całą porcję i prosił żeby jeszcze kiedyś upiec to pyszne ciastko, które dostało 6 gwiazdek- czyli najwyższą ocenę według Młodych ( taki dziwny sposób punktowania ).
Krysiu piękne dzięki za rewelacyjne ciasto
cvety.gif
. A kto nie próbował niech żałuje
icon_wink.gif

magdaa

Member
Mar 2, 2010
53
0
0
[quote name='magdaa' date='19 Mar 2010, 21:53 ' post='957557']
Ja robię to ciacho trochę odwrotnie bo najpierw wylewam żółte ciasto posypuję kawą i robię białe kupeczki.
Potem masa( bez krojenia ) na wierzchu i dekoruję okrągłymi małymi biszkopcikami, które odwracam do dołu brzuszkami.
Całość dopełnia polewa z której robię na biszkoptach krateczkę. Masę robię czasem zwykłą z budyniu. Polecam.
lecker.gif

Jak upiekę to zamieszczę zdjęcie.
obiecane zdjęcia w mojej wersji:
P1030535.JPG
P1030536.JPG
wink.gif
wink.gif
wink.gif

Załączniki

• P1030535.JPG
    P1030535.JPG
    3.7 MB · Wyświetleń: 0
  • P1030536.JPG
    P1030536.JPG
    2.6 MB · Wyświetleń: 0

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
moje wersja bardziej kolorowa, mojemu M smakowalo tylko stwierdzil "po co ta kawa tam"?
rofl.gif
rofl.gif

Załączniki

• DSC01697.JPG
    DSC01697.JPG
    53.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Właśnie jestem w trakcie robienia tego ciasta tzn biszkopt juz upieczony , zrobiłam już budyń i tu napotkałam przeszkody . Budyń wyszedł mi rzadszej konsystencji niż ten który kupujemy w sklepie
gruebel_2.gif
. Nie wiem czy mam zrobic jeszcze raz czy taki właśnie miał wyjść . Pomocy !!!!

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Melduje , że krem wyszedł ok . Ciacho smaczne . Następnym razem musze tylko nasączyć biszkopt bo wole gdy jest wilgotny . Przepis bardzo fajny i bardzo prosty choć nieobyło sie bez komplikacji , ale najgorszy ten pierwszy raz
fiesgrins.gif

S5025827.JPG

Załączniki

• S5025827.JPG
    S5025827.JPG
    19.6 KB · Wyświetleń: 0

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
Odkopuję przepis, bo warto
fiesgrins.gif

Znowu zrobiłam to ciasto, tym razem pełnowymiarowo, z całej porcji i znowu tradycyjnie dodałam na wierzch i boki bitą śmietanę.
Krem gotowałam około kwadransa i zdecydowałam się na masło zamiast margaryny - wyszedł boski! Za każdym razem mam wrażenie, że będzie go za mało, a potem okazuje się, że ilość kremu jest akurat
icon_razz.gif

Tym razem robiłam żółty biszkopt ściśle wg przepisu - i niestety najpierw wykipiał troszkę, a potem ciut opadł. Jednak zostanę przy niezawodnym biszkopcie Hichotki.

Z ciasta, po udekorowaniu bitą śmietaną, zrobiłam tort urodzinowy. Pełną porcją można spokojnie obdzielić kilkanaście osób i jeszcze zostanie sporo na dokładki
fiesgrins.gif

Polecam, róbcie dziewczyny bo warto! Krysiu, jak zwykle
bussi.gif
cvety.gif
daumen.gif

jak się uda, to wieczorem wkleję fotkę
icon_redface.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy