Ciasto japońskie

kamila

Member
Wrz 13, 2004
11,874
0
0
Ciasto japońskie

Przepis pochodzi od mojej babci - poznanianki. To codzienne ciasto na oleju, które każdemu wyjdzie

składniki
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
3 jajka
4 łyżki oliwy
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
dowolne bakalie

sposób przygotowania
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 3/4 szklanki cukru. Odstawić na godzinę.

Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Ubić pianę z białek z odrobiną soli.
Do jabłek wlać żółtka, bianę z białek, wrzucić mąkę połączoną z proszkiem, sodą i kakao oraz bakalie. Wszystko wymieszać.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 30 - 40 minut.

Wierzch polać polewą

Adria

Member
Gru 2, 2005
1,641
0
0
Ja robię to ciasto w prościejszy sposób. A mianowicie wszystko od razu mieszam -no może czekam chwilkę jak jabłka puszczą trochę soku ( dodaję całe jajka) jak za gęste to dolewam trochę oleju - wszystko mieszam drewnianą łyżką w ten sposób by wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Zamiast kakao dodaję cukier waniliowy i cynamon lub inny aromat. Ciasto w wykonaniu jest b.proste i zawsze wychodzi, z koleżankami zwiemy je " próżniak" :mrgreen:
Kamilo! dzięki za przypomnienie mi tego ciasta ;)

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Kamilo dziękuje za przepis :bussi: uwielbiam ciasta z jabłkami więc to na pewno zrobię

bajeczka

Moderator
Mar 20, 2005
4,167
0
0
Brzmi nawet niskokalorycznie
icon_smile.gif

jaga

Member
Lis 8, 2004
282
0
0
Ja znam to ciasto jako "śmieciarz" bo można dodać do niego wszystko. Bakalie, wiórki, kakao, cappucino i za każdym razem będzie to samo ciasto ale jednak inne. I jako "placek amerykański" :lol:

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
Ja znam to ciasto jako "śmieciarz"
taka nazwa chyba nie zachecilaby mnie do zrobienia go...

moze to rzeczywiscie jakies poznanskie ciasto, bo wystepuje u mnie na stole, robi sie rzeczywiscie szybko tak samo jak szybko znika
:mrgreen:

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Dziś zrobiłam i wyszło pyszne! Dzięki za fajny przepis
icon_exclaim.gif
icon_exclaim.gif
icon_exclaim.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

docia

Member
Lis 11, 2007
142
0
0
Dzięki Wam przypomniałam sobie o smacznym ciachu,15 lat temu miało nazwę "Prezes".Wczoraj upiekłam je znowu,ciasto zniknęło w expresowym tempie.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy