- Wrz 13, 2004
- 11,874
- 0
- 0
Ciasto japońskie
Przepis pochodzi od mojej babci - poznanianki. To codzienne ciasto na oleju, które każdemu wyjdzie
składniki
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
3 jajka
4 łyżki oliwy
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
dowolne bakalie
sposób przygotowania
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 3/4 szklanki cukru. Odstawić na godzinę.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Ubić pianę z białek z odrobiną soli.
Do jabłek wlać żółtka, bianę z białek, wrzucić mąkę połączoną z proszkiem, sodą i kakao oraz bakalie. Wszystko wymieszać.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 30 - 40 minut.
Wierzch polać polewą
Przepis pochodzi od mojej babci - poznanianki. To codzienne ciasto na oleju, które każdemu wyjdzie
składniki
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
3 jajka
4 łyżki oliwy
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
dowolne bakalie
sposób przygotowania
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 3/4 szklanki cukru. Odstawić na godzinę.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Ubić pianę z białek z odrobiną soli.
Do jabłek wlać żółtka, bianę z białek, wrzucić mąkę połączoną z proszkiem, sodą i kakao oraz bakalie. Wszystko wymieszać.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 30 - 40 minut.
Wierzch polać polewą