Ciasto jogurtowe

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Moja maszyna umie upiec ciasto jogurtowe i nawet calkiem dobrze. Nie moge byc mniej zdolna od niej.

Ciasto jogurtowe
4 jajka
3,5 kubeczka cukru
1 szczypta soli
6 kubeczkow maki / w tym jeden maki typu ziemniaczana, maizena /
1 proszek do pieczenia / opakowanie na 500 g maki /
2 jogurty / ja uzylam cytrynowych, o wadze 125 g /
2 kubeczki oleju / ja uzylam oliwy z olwek tzw. bezpestkowej, ale tylko taka
dysponowalam /
- zmiksowac bardzo dokladnie jajka, szczypte soli i cukier / miksowanie
musi trwac kilka minut, aby masa stala sie bardzo puszyta /
- make przesiac razem z proszkiem do pieczenia, dodawac partiami do masy
jajecznej i calosc dokladnie wymieszac
- na koncu dodac jogurt, kubeczek oleju, drugi jogurt i reszte oleju /
dodawac kolejny skladnik dopiero po dokladnym polaczeniu sie z masa
poprzedniego /
- ciasto przelozyc do formy / natluszczonej i obsypanej tarta bulka /
- piec w temperaturze 180° przez okolo 35-40 minut / nastawilam pieczenie
na 25 minut, potem sprawdzilam, przykrylam folia aluminiowa i pieklam jeszcze
przez okolo 10 minut; czas zalezy od uzytej formy /

Przepis / troche przez mnie zmieniony / przewidywal tortownice z
tzw. "kominkiem". Ciasta wyszlo jednak tak duzo, ze nie chcialam ryzykowac i upieklam je w formie prostokatnej.
Ciasto wyszlo puszyste, mieciutkie... Moze nastepnym razem zmniejszylabym ilosc oliwy, ale ze wzgledow kalorycznych / nie z uwagi na jej nadmiar /.
Przed odmierzaniem skladnikow kubeczkami trzeba zaznaczyc wysokosc, do ktorej dochodzi jogurt / jest go nieco mniej niz wynosci objetosc kubeczka /.

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Nie ma znaczenia dokladna pojemnosc: i tak odmierza sie wszystko kubeczkami.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Paulinka @ 22 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=453777Linn, a jakiej objętości jest Twój kubeczek?
Chodzi oczywiscie o kubeczek po jogurcie, którego uzyjesz
daumen.gif
icon_wink.gif

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Linn, trochę mnie zmartwiła Twoja wypowiedź, że to ciasto nie każdemu może wychodziło (z innego wątku). Czy to znaczy że wychodziło z zakalcem (okropnie ich nie lubię). Bardzo chciałabym upiec ciasto jogurtowe, bo jadłam już ciasto o takiej nazwie, b. dobre było, lubie poza tym wilgotne ciasta (ale nie niedopieczone typu brownies i nie zakalce)

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Nie mialam na mysli tego konkretnie. Na forach sa czesto narzekania, ze ciasto jogurtowe nie wychodzi. Tzn. jednym wychodzi, podaja przepisy, a potem jest wiele narzekan. Jakies fatim czy co... Wlasnie dlatego postanowilam sie zmierzyc z tym ciastem: najpierw zrobilam z innego przepisu w maszynie, potem z powyzszego w piekarniku. Mnie wyszlo bardzo dobrze: nawet zaskakujaco dobrze. Naprawde nie wiem dlaczego ciasta jogurtowe tak czesto nie wychodza. Moze to kwestia piekarnika, moze niedokladnosci odmierzania przepisow, moze tego, ze jogurt jogurtowi nierowny... Sprobuj zrobic, ale dokladnie tak, jak jest to wyzej opisane.

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Tym razem

CIASTO JOGURTOWE BEZ ZADNYCH ZASAD... NO PRAWIE...
... bez zasad. Skladniki sa klasyczne.
Ciasto jogurtowe bywa koszmarem niektorych osob. Jednym wychodzi, innym
niekoniecznie. Ma jakas tajemnice czy co...
Skladniki zwykle sa podobne, sposob wykonania bywa rozny, ale nie tlumaczy to tylu
niepowodzen.
Tym razem przetestowalam przepis, w ktorym lamie sie wiekszosc zasad, jakich sie
nauczylismy piekac ciasta. Przynajmniej ja.
Przepis i zdjecia wykonania znajduja sie tutaj:
http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=18982

Skladniki:
3 jajka sredniej wielkosci
1 kubek jogurtu kokosowego / 150 g, ale moze byc i 125 ml /
3 kubki maki
2 kubki cukru
1 kubek wiorkow kokosowych
pol kubka oliwy extravergine / Wlosi tak pieka, ale moze lepiej uzyc oleju
np. slonecznikowego /
1 proszek do pieczenia / taki na 500 g maki /

Jak widac na zdjeciach, skladniki dodaje sie po kolei umieszczajac je w duzej misce.
Nawet proszek do pieczenia nie jest przesiewany z maka, a posypuje sie nim wszystkie
skladniki na samym koncu. Miksowanie odbywa sie dopiero po posypaniu calosci proszkiem do pieczenia.
Piec nalezy w uprzednio rozgrzanym piekarniku / 180°C / przez 30 minut. Tzn. po 30 minutach nalezy sprawdzic patyczkiem do szaszlykow, czy ciasto jest prawidlowo upieczone.
Ostudzone ciasto zostalo udekorowane nutella i wiorkami kokosowymi.

Moje uwagi:
- uzylam jogurtu firmy muller z kawalkami kiwi / nie zeby ich reklamowac, ale wskazac na
gestosc i jakosc jogurtu /
- zamiast oliwy, ktorej w wypiekach slodkich nie lubie, dalam olej slonecznikowy
- reszte skladnikow odmierzalam oczywiscie kubeczkiem od jogurtu
- wiorki kokosowe dodalam, gdyz moim zdaniem pasuja do kiwi i nie chcialam zmieniac
proporcji skladnikow
- po 30 minutach przykrylam ciasto folia aluminiowa i pieklam jeszcze przez 10 minut / tyle lacznie pieke zwykle ciasta jogurtowe /
- nutelle i dodatkowe wiorki darowalam sobie
- pieklam w piekarniku elektrycznym bez termoobiegu

Rezulatat przeszedl moje oczekiwania: srodki ciast bywaja rozne, oj rozne, a ten jest
wyjatkowo dobry. Szczegolnie jesli wezmie sie pod uwage sposob robienia ciasta.
Kolor ciasta jest zasluga kur niosek z Livorno, ktorych jajka maja pomaranczowe zoltka.

Cucina_091.jpg

Załączniki

• Cucina_091.jpg
    Cucina_091.jpg
    56.2 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
A ja go nigdy nie robie. Raz zrobilam w maszynie do chleba, pierwszy przepis raz i teraz ten.
gruebel_2.gif
Moze dlatego, ze kiedys malo pieklam, a teraz przyczepily sie do mnie muffinki
icon_mrgreen.gif

yoanka

Member
Maj 14, 2006
1,077
0
0

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Ilosc proszku tez nie ma takiego znaczenia: zwykle i tak jest zawyzana. Na zawyzanych ilosciach proszku do pieczenia, drozdzy i proszkow do prania korzystaja tylko ich producenci.
Male kubki we Wloszech maja 150 g / np. muller / albo 125 ml. Moim zdaniem mozna uzyc i jednych, i drugich. Osoba, ktora wstawila ten przepis, napisala, ze nigdy na ten szczegol nie zwraca uwagi. na pewno nie sa to kubki 500 ml.
Ciasto jeszcze dzisiaj jest wilgotne / przechowane w torence foliowej i w lodowce /.

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Kolejne ciasto jogurtowe
icon_mrgreen.gif

Ciasto podwojnie jogurtowe

Przepis oryginalny:
http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=7931
3 jajka
200 g cukru
2 kubeczki jogurtu
300 g maki
1 proszek do pieczenia / taki na 500 g maki /
150 g stopionego chlodnego masla
- ubijac jajka z cukrem az uzyska jasny kolor
- dodac jogurt, make z proszkiem i na koncu olej
- piec w temperaturze 150°C przez 30 minut
Moja uwaga: nie wiem jaki to piekarnik, ale lepiej piec wg zasad wlasnego. Przynajmniej w moim w takiej temperaturze raczej by sie nie upieklo.

Moja wersja:
3 jajka
180 g cukru
2 kubeczki jogurtu / lacznie 250 g /: ja uzylam czeresniowego
300 g maki
12 g proszku do pieczenia, czyli 2/3 opakowania
1 szczypta soli
100 g oleju slonecznikowego
- ubijac jajka z cukrem az uzyska jasny kolor
- dodac jogurt, make z proszkiem i na koncu maslo
- piec / ja upieklam w keksowce / w temperaturze 180°C przez 45 minut / sprawdzajac patyczkiem, czy srodek jest dopieczony /: moj piekarnik jest elektryczny, bez termoobiegu

Moje uwagi:
- ciasto jest oczywiscie bardziej jogurtowe od zwyklego jogurtowego: nic dziwnego skoro uzyto 2 kubeczkow jogurtu
trudno powiedziec czy jest lepsze: oba sa smaczne: roznia sie konsystencja i stopniem wilgotnosci
jesli ktos jest w poszukiwaniu…straconego ciasta jogurtowego, warto sprobowac.

Jeszcze jedno, kiedys zmniejszalam ilosc drozdzy, teraz kolej na proszek do pieczenia. Nastepnym razem uzyje polowy torebki / 8 g, no najwyzej 10 g /. Uroslo tak wspaniale, ze cala torebka jest naprawde zbedna. Moze takze 2/3.

Cucina_092.jpg

Załączniki

• Cucina_092.jpg
    Cucina_092.jpg
    58.6 KB · Wyświetleń: 1

jola_mm

Member
Lut 1, 2007
24
0
0
No to ja też dodam od siebie mój przepis bo uważam że jest świetny i bez kubków I nawet nie trzeba ucierać

Ciasto jogurtowe z owocami
3 jaja
1 szkl cukru
12 łyżek jogurtu lub kefiru
12 łyżek oleju
3 szkl mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka mieszamy z cukrem łyżką, dodajemy jogurt i olej, dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy. Wylewamy na blaszkę, na wierzch układamy owoce, można tez zrobić kruszonkę i upiec. 180 stopni Na prawdę pychotka. Nie mogę przestać je piec. Bez większego wysiłku wychodzi placek marzenie, wilgotny i pyszny.
Pozdrawiam

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
Linn @ 4 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=556340Tym razem

CIASTO JOGURTOWE BEZ ZADNYCH ZASAD... NO PRAWIE...
Jako,że ostatnio muszę dosyć często piec słodkości więc właśnie dzisiaj przyszła kolej zmierzyc sie z tym ciastem,a żeby nie trzeba było jutro nic piec upiekłam od razu z podwójnej porcji.
W każdym razie ciasto wygląda bardzo ładnie wyrośnięte ale jest jeszce za gorące ,muszę poczekać aż wystygnie ,tylko z tym jest właśnie problem bo po domu roznosi się nieziemski zapach i chyba wyjdę z psem bo inaczej nie wytrzymam i będę musiała spróbować a nie moge bo to na prezent dla Mamy.Serdecznie dziękuje za przepis,i faktycznie nie taki diabeł straszny,no w każdym bądż razie mnie ciasto wyszło

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
nie gniewaj sie Iwono, ale czy w 'edycji' postu mozesz ewentualnie 'wymazac' caly ten cytat Linn ze zdjeciem?? bo to jednak troszke utrudnia potem 'szperanie' po postach...
icon_wink.gif
cvety.gif

(albo zostaw tylko zdjecie np. + nazwa ciasta
icon_biggrin.gif
)

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
Bea73 @ 8 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=598527nie gniewaj sie Iwono, ale czy w 'edycji' postu mozesz ewentualnie 'wymazac' caly ten cytat Linn ze zdjeciem?? bo to jednak troszke utrudnia potem 'szperanie' po postach...
icon_wink.gif
cvety.gif

(albo zostaw tylko zdjecie np. + nazwa ciasta
icon_biggrin.gif
)
Bardzo przepraszam cioci nie ma ale ja zadzwoniłam i ona prosiła żeby Pani to zrobiła .To ja Ania,dziękuję

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
Jejku już jestem i bardzo,bardzo wszystkich serdecznie przepraszam,za siebie i za siostrzenicę że grzebała mi w komputerze,ale trzeba jej wybaczyć bo to jeszcze dziecko,a mam ją teraz na kilka dni u siebie ,ale ja nie o tym na prawdę wybaczcie mi moją durnote
anbetung.gif
icon_mrgreen.gif
,i gdyby znowu było cos nie tak to usuwajcie,porawiajcie,a za poprawienie
cvety.gif
bussi.gif
.I jeszcze jedno ja się nigdy nie gniewam po prostu tak ma

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy