- Lis 28, 2005
- 33,952
- 6,369
- 113
- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
Ciasto kakaowe z wiśniami
Przerobiłam nieco przepis znaleziony w gazecie (na błyskawiczny piernik) i wyszło mi bardzo smaczne, pulchne, ale wilgotne ciasto, którego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.
Zrobiłam je głównie ze względu na zawartość marmolady, bo zostało mi jej trochę z piernikowania. W sam raz tyle, ile potrzeba do tego ciasta.
Póki pamiętam, wpisuję składniki:
8 łyżek marmolady (u mnie o smaku różanym)
1 jajko
3/4 - 4/5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
12 łyżek oleju (u mnie 9 łyżek oleju i 3 stopionego masła)
1 czubata łyżka kakao
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
słoik kompotu z wiśni (tylko odsączone z soku owoce)
Marmoladę zmiksować z cukrem i z pozostałymi mokrymi składnikami, dodać mąkę z sodą i na końcu odsączone wiśnie.
Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.
Ja piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm, ale można wziąć inną formę.
Przerobiłam nieco przepis znaleziony w gazecie (na błyskawiczny piernik) i wyszło mi bardzo smaczne, pulchne, ale wilgotne ciasto, którego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.
Zrobiłam je głównie ze względu na zawartość marmolady, bo zostało mi jej trochę z piernikowania. W sam raz tyle, ile potrzeba do tego ciasta.
Póki pamiętam, wpisuję składniki:
8 łyżek marmolady (u mnie o smaku różanym)
1 jajko
3/4 - 4/5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
12 łyżek oleju (u mnie 9 łyżek oleju i 3 stopionego masła)
1 czubata łyżka kakao
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
słoik kompotu z wiśni (tylko odsączone z soku owoce)
Marmoladę zmiksować z cukrem i z pozostałymi mokrymi składnikami, dodać mąkę z sodą i na końcu odsączone wiśnie.
Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.
Ja piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm, ale można wziąć inną formę.