Ciasto kakaowe z wiśniami

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,952
6,369
113
Rodzaj przepisu
  1. wegetariański
Ciasto kakaowe z wiśniami

Przerobiłam nieco przepis znaleziony w gazecie (na błyskawiczny piernik) i wyszło mi bardzo smaczne, pulchne, ale wilgotne ciasto, którego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.
Zrobiłam je głównie ze względu na zawartość marmolady, bo zostało mi jej trochę z piernikowania. W sam raz tyle, ile potrzeba do tego ciasta.

Póki pamiętam, wpisuję składniki:
8 łyżek marmolady (u mnie o smaku różanym)
1 jajko
3/4 - 4/5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
12 łyżek oleju (u mnie 9 łyżek oleju i 3 stopionego masła)
1 czubata łyżka kakao
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
słoik kompotu z wiśni (tylko odsączone z soku owoce)

Marmoladę zmiksować z cukrem i z pozostałymi mokrymi składnikami, dodać mąkę z sodą i na końcu odsączone wiśnie.
Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.
Ja piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm, ale można wziąć inną formę.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,952
6,369
113
Naprawdę bardzo smaczne wyszło, choć takie proste.

Niestety nie zrobię zdjęcia, bo wysiadły mi baterie w aparacie.
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,070
392
83
Mam wszystko z wyjątkiem wiśni... I marmoladę śliwkową, ale chyba by też mogła być? Może nasączę żurawinę alkoholem
denknach.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,952
6,369
113
Wiśnie nie są niezbędne - wpadły mi w oko, jak mieszałam ciasto i uznałam, że będą do niego świetnie pasować, ale w oryginale ich nie było.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,307
383
83
Bardzo lubię ciasta z dodatkiem marmolady, powideł albo dżemu. Wczoraj upiekłam właśnie murzynka z powidłami śliwkowymi, Twoje ciasto Joanno też na pewno wypróbuję.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Upiekłam wczoraj rzutem na tasmę bo chleb dochodzil w piekarniku.
Trochę przedobrzyłam, bo nie miałam wiśni więc uznałam, że dam więcej powideł. Miałam do zużycia słoik 350g dżemu z aronii i gruszek. Średnio mi smakuje więc do ciasta się nada. I wciepałam cały ten słoik.
Ciasto musiało się piec dłużej bo było baaaaaaaaardzo wilgotne
zahnlos.gif

Chciałam ukroić jeszcze ciepłe po wyjęciu z piekarnika. Wciskam nóż, a tam klucha. Myślę: zakalec!
Ale dałam mu jeszcze chwilę odsapnąć i dopiero pokroiłam.
Bardzo smaczne, baaaaaaaaaardzo wilgotne, ale rozpływające się w ustach, takie kremowe. Przez ten dżem.
Wczoraj smakowało mi mniej, dzisiaj po obeschnięciu nieco przez noc, pyszne jest!
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
U mnie przepis w bardzo podobnych proporcjach funkcjonuje od lat jako: piernik bez miodu. W przepisie podają że najlepszy jest dżem z czarnej porzeczki
Czasami przekładam go masą budyniową, ale często zbyt szybko znika
icon_mrgreen.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,952
6,369
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Qrtschak

Member
Gru 31, 2012
238
0
0
Już spieszę podać moje modyfikacje:)

zamiast marmolady powidła śliwkowe
icon_smile.gif


troszkę oklapło ale to pewnie przez otwarcie piekarnika
icon_razz.gif


ostatnią ćwiartkę która się ostała z rana będę przekładał masą smietankową ... zobaczymy jak to wyjdzie ?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,952
6,369
113
Donoszę, że spodziewałam się zakalca, bo ciasto tym razem mniej wyrosło i do tego nieco opadło po upieczeniu, ale na szczęście go nie ma.
Jednak struktura ciasta jest bardziej zbita niż poprzednio, więc następnym razem nie będę dawać więcej dżemu niż 8 łyżek, bo taka pulchna konsystencja bardziej mi odpowiada.
Wieczorem przełożę ciasto kremem z mascarpone i kremówki; jutro degustacja.
 

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16
Ja już upiekłam dzisiaj zainspirowana z kolei przez Qrtschaka - z powidłami śliwkowymi, nieco słodkie, ale bardzo smaczne. Nastęnym razem spróbuję z dżemem wiśniowym
icon_smile.gif
 

Qrtschak

Member
Gru 31, 2012
238
0
0
Reszta ciasta która cudem ocalała wygląda teraz tak
icon_smile.gif


przekładane kremem waniliowym.
 

Załączniki

  • DSC_0694.jpg
    DSC_0694.jpg
    103.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy