Margot proszila zebym przetlumaczyla przepis na "Espresso Cake" z mojej strony. To ciasto jest bardzo latwe do zrobienia i bardzo pyszne. Nie wolno piec za dlugo, ciasto ma byc wilgotnie i klejace w sierodku. W Szwecji takie ciasto sie nazywa "Kladdkaka" czyli ciasto klejace, ale ten wariant ma dodatkowa kawe i orzechy. Z gory przepraszam za bledy bo mi sie spieszy
2 decylitrow orzechow Pini i blanszowanych posziekanych Migdalow
200 gram masla
3 decylitrow cukru
1 decylitr kakao
1 lyzki cukru waniliowego
3 lyzki kawy mielonej espresso
3 jajek
180 gram maki
1 lyzka likieru kawowego (na przyklad “Kahlua”
.
Maslo rostopic w garnku. Sciagnac z kuchenki i dodac cukier, kakao, cukier vaniljowy i kawe. Wymieszac, nie miksowac! Dodac jajka po jedynczo i na koncu dodac make wymieszana z orzechami. Dodac likier. Ciasto wylac do wysmarowanej maslem i wysypanej tarta bulka formy. Piec nisko w piecu, okolo 25 minut w 175 stopniach. Ciasto powinno byc wilgotne i klejace w sierodku. Podac ciasto letnie z bita smietana.


2 decylitrow orzechow Pini i blanszowanych posziekanych Migdalow
200 gram masla
3 decylitrow cukru
1 decylitr kakao
1 lyzki cukru waniliowego
3 lyzki kawy mielonej espresso
3 jajek
180 gram maki
1 lyzka likieru kawowego (na przyklad “Kahlua”
Maslo rostopic w garnku. Sciagnac z kuchenki i dodac cukier, kakao, cukier vaniljowy i kawe. Wymieszac, nie miksowac! Dodac jajka po jedynczo i na koncu dodac make wymieszana z orzechami. Dodac likier. Ciasto wylac do wysmarowanej maslem i wysypanej tarta bulka formy. Piec nisko w piecu, okolo 25 minut w 175 stopniach. Ciasto powinno byc wilgotne i klejace w sierodku. Podac ciasto letnie z bita smietana.
