Ciasto kawowe Espresso

Dagmara

Member
Paź 7, 2005
65
0
0
Margot proszila zebym przetlumaczyla przepis na "Espresso Cake" z mojej strony. To ciasto jest bardzo latwe do zrobienia i bardzo pyszne. Nie wolno piec za dlugo, ciasto ma byc wilgotnie i klejace w sierodku. W Szwecji takie ciasto sie nazywa "Kladdkaka" czyli ciasto klejace, ale ten wariant ma dodatkowa kawe i orzechy. Z gory przepraszam za bledy bo mi sie spieszy
icon_biggrin.gif

kaka.jpg

2 decylitrow orzechow Pini i blanszowanych posziekanych Migdalow
200 gram masla
3 decylitrow cukru
1 decylitr kakao
1 lyzki cukru waniliowego
3 lyzki kawy mielonej espresso
3 jajek
180 gram maki
1 lyzka likieru kawowego (na przyklad “Kahlua”).

Maslo rostopic w garnku. Sciagnac z kuchenki i dodac cukier, kakao, cukier vaniljowy i kawe. Wymieszac, nie miksowac! Dodac jajka po jedynczo i na koncu dodac make wymieszana z orzechami. Dodac likier. Ciasto wylac do wysmarowanej maslem i wysypanej tarta bulka formy. Piec nisko w piecu, okolo 25 minut w 175 stopniach. Ciasto powinno byc wilgotne i klejace w sierodku. Podac ciasto letnie z bita smietana.

smet.jpg

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
Ja piekę kladdkaka przynajmniej raz w tygodniu na życzenie mojego mężczyzny. Tym razem zrobię mu niespodziankę w postaci kawy i orzechów
icon_smile.gif

1dl = 100 ml

Dagmara

Member
Paź 7, 2005
65
0
0
Margot @ 26 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=369405zrobiłam ,pyszne ciasto ,mokre i całkiem łatwe i szybkie ,bardzo szybkie.
Szkoda ,że nie mam aparatu ,żeby pokazać zdjęcie ,bo bardzo ładnie wyglądało
Polecam
Margot, fajnie ze ci smakuje ciasto. To jest typowe Szwedskie ciasto (ale w wariancie bez orzechow i kawy) i mozna znalesc w prawie kadzej kawiarni. Moja Mama uwielbia to ciasto, ale jak sie nie myle to pierw myszlala ze ono jest surowe jak go pieklam pierwszy raz w szkole gdy mialam 9 lat.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
Okazuje się, że do tej pory za długo trzymałam to ciacho w piekarniku
gruebel_2.gif
bo nie wychodziło absolutnie klejące. Ale w związku z tym że to moje ulubione następnym razem spróbuję zrobić bardziej klejące.
I dzięki za pomysł z dodatkami
icon_razz.gif

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
przeliczam (korzystając z http://www.smaczny.pl/index.php?name=Calc )

2 decylitrow orzechow Pini i blanszowanych posziekanych Migdalow - tu jest problem, bo nie ma przelicznika dla orzechów, ale 2 dl to 200 ml, zwykła szklanka ma 250 ml, więc można odmierzyć orzechy szklanką, ewentualnie naczyniem z miarką w ml
icon_smile.gif

3 decylitrow = 264 gr cukru
1 decylitr = 50 gr kakao

catieme

Member
Kwi 6, 2006
10
0
0
Wygląda przepysznie :D
Oj, tylko czemu te wszystkie wspaniałości są takie tuczące?
icon_wink.gif

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Roggie dziekuje za podpowiedz
icon_smile.gif

Wreszcie odwazyłam się upiec to ciasto Dagmary. Właśnie siedzi w piekarniku. Smakowalam jeszcze surowe, przed wylaniem na blachę ;)
Zapach kawy obłedny, w smaku też wyczuwalna, a resztę zobaczę za moment.

Jest gotowe. Lekko ciepłe jest pyszne, wilgotne chyba mogłoby być bardziej - niemniej takie mi też odpowiada. Orzeszki pinii wprowadzają ciekawą nutę.
Całość na plus!!!

cc_coffee.jpg

Załączniki

• cc_coffee.jpg
    cc_coffee.jpg
    223.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy