- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,344
- 113
- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
Ciasto kokosowe z malinami i czekoladą
Źródło - Rukmini Iyer "Upiecz to!"
W oryginale ciasto nazywa się czekoladowe z malinami i kokosem, ale pozwoliłam sobie zmienić nazwę, bo to kokos jest podstawowym składnikiem tego ciasta i nadaje mu specyficzny smak. Ja dodatkowo zamiast masła dałam jeszcze olej kokosowy, więc moja wersja tym bardziej zasługuje na nową nazwę.
Składniki:
115 g cukru (dałam 100 g trzcinowego)
115 g miękkiego masła (dałam olej kokosowy)
2 jajka
30 g mąki samorosnącej (dałam orkiszową tortową i szczyptę proszku do pieczenia)
115 g wiórków kokosowych (moje były drobne, z Lidla)
100 g kropelek czekoladowych (miałam jakieś 70 g)
100 g świeżych malin (dałam mrożone)
50 g białej czekolady do dekoracji (dałam ciemną)
Forma 18 na 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia
Wykonanie:
Ubij cukier z masłem na puszystą masę, dodaj jajka i dalej ubijaj.
Dodaj partiami mąkę, wiórki, kropelki czekoladowe i maliny. Ja nie dodawałam malin, ułożyłam je na wierzchu ciasta.
Przełóż ciasto do formy, piecz w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Odstaw na kratkę do wystudzenia, a potem udekoruj roztopioną czekoladą.
Bardzo smaczne ciasto, chrupiące na brzegach i wilgotne w środku.

Źródło - Rukmini Iyer "Upiecz to!"
W oryginale ciasto nazywa się czekoladowe z malinami i kokosem, ale pozwoliłam sobie zmienić nazwę, bo to kokos jest podstawowym składnikiem tego ciasta i nadaje mu specyficzny smak. Ja dodatkowo zamiast masła dałam jeszcze olej kokosowy, więc moja wersja tym bardziej zasługuje na nową nazwę.
Składniki:
115 g cukru (dałam 100 g trzcinowego)
115 g miękkiego masła (dałam olej kokosowy)
2 jajka
30 g mąki samorosnącej (dałam orkiszową tortową i szczyptę proszku do pieczenia)
115 g wiórków kokosowych (moje były drobne, z Lidla)
100 g kropelek czekoladowych (miałam jakieś 70 g)
100 g świeżych malin (dałam mrożone)
50 g białej czekolady do dekoracji (dałam ciemną)
Forma 18 na 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia
Wykonanie:
Ubij cukier z masłem na puszystą masę, dodaj jajka i dalej ubijaj.
Dodaj partiami mąkę, wiórki, kropelki czekoladowe i maliny. Ja nie dodawałam malin, ułożyłam je na wierzchu ciasta.
Przełóż ciasto do formy, piecz w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Odstaw na kratkę do wystudzenia, a potem udekoruj roztopioną czekoladą.
Bardzo smaczne ciasto, chrupiące na brzegach i wilgotne w środku.