Ciasto kokosowe

e-lunia

Member
Maj 24, 2005
523
0
0
Przepis na pyszne ciacho kokosowe dla amatorów kokosu. Pulchne ciacho, szybko się robi i zawsze sie udaje

Ciasto kokosowe

Składniki na ciasto:
1/2 kostki margaryny lub masła (z masłem lepsze)-125 gram
3/4 szklanki cukru
5 żółtek
1 jajo
1 szklanka mąki tortowej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrem. Do utartej masy dodać żółtka i jajo. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Następnie ciasto wlewamy do formy nasmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.

Składniki na masę kokosową:
5 białek
3/4 szklanki cukru
20 dag wiórek kokosowych (zazwyczaj są to dwa opakowania)

5 białek ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż do rozpuszczenia cukru. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką.
Masę kokosową wyłożyć na ciasto. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (180- 190°C) ok.40- 50 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone).
Ja piekę w foremce o wymiarach 25x30 cm, ale można też w dużej tortownicy.
Upieczone i wystudzone ciasto można polać polewą o smaku czekolady, zrobiś kratkę lejąc polewę cienkimi strużkami (jak ktoś lubi, bo wtedy ciasto zyskuje na słodkości). :mrgreen:
Jeśli ktoś woli mniej słodkie ciasta może trochę zmniejszyć ilośc cukru, ale minimalnie.
SMACZNEGO

kawunia

Member
Sie 12, 2007
2
0
0
ciasto super bardzo lubie takie ale jak zrobić żeby ta masa kokosowa wyszła wysoka? ja miałam ją na małej blaszce i to z 5 jajek i wyszła jakaś taka płaska
icon_frown.gif
niech ktoś poradzi co zrobic by było duuuuża....
icon_biggrin.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy