Przepis na pyszne ciacho kokosowe dla amatorów kokosu. Pulchne ciacho, szybko się robi i zawsze sie udaje
Ciasto kokosowe
Składniki na ciasto:
1/2 kostki margaryny lub masła (z masłem lepsze)-125 gram
3/4 szklanki cukru
5 żółtek
1 jajo
1 szklanka mąki tortowej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrem. Do utartej masy dodać żółtka i jajo. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Następnie ciasto wlewamy do formy nasmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
Składniki na masę kokosową:
5 białek
3/4 szklanki cukru
20 dag wiórek kokosowych (zazwyczaj są to dwa opakowania)
5 białek ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż do rozpuszczenia cukru. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką.
Masę kokosową wyłożyć na ciasto. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (180- 190°C) ok.40- 50 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone).
Ja piekę w foremce o wymiarach 25x30 cm, ale można też w dużej tortownicy.
Upieczone i wystudzone ciasto można polać polewą o smaku czekolady, zrobiś kratkę lejąc polewę cienkimi strużkami (jak ktoś lubi, bo wtedy ciasto zyskuje na słodkości).
Jeśli ktoś woli mniej słodkie ciasta może trochę zmniejszyć ilośc cukru, ale minimalnie.
SMACZNEGO
Ciasto kokosowe
Składniki na ciasto:
1/2 kostki margaryny lub masła (z masłem lepsze)-125 gram
3/4 szklanki cukru
5 żółtek
1 jajo
1 szklanka mąki tortowej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrem. Do utartej masy dodać żółtka i jajo. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Następnie ciasto wlewamy do formy nasmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
Składniki na masę kokosową:
5 białek
3/4 szklanki cukru
20 dag wiórek kokosowych (zazwyczaj są to dwa opakowania)
5 białek ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż do rozpuszczenia cukru. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką.
Masę kokosową wyłożyć na ciasto. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (180- 190°C) ok.40- 50 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone).
Ja piekę w foremce o wymiarach 25x30 cm, ale można też w dużej tortownicy.
Upieczone i wystudzone ciasto można polać polewą o smaku czekolady, zrobiś kratkę lejąc polewę cienkimi strużkami (jak ktoś lubi, bo wtedy ciasto zyskuje na słodkości).
Jeśli ktoś woli mniej słodkie ciasta może trochę zmniejszyć ilośc cukru, ale minimalnie.
SMACZNEGO