Ciasto kruche laskowe, spód mazurka

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Mysle, ze ten przepis przyjmie wszelkie zmiany
icon_wink.gif
Korci mnie aby dopisac w pierwszym poscie info o Waszych doswiadczeniach z tym ciastem.

Hazo, bedzie pyszne z kajmakiem.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Tak zrobie, poczekam jednak jeszcze na opinie Joanny o ciescie z orkiszu i maki owsianej
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,380
3,661
113
Specjalnie z myślą o tym watku machnęłam kilka fotek ciasta laskowego w mojej wersji:

ciasto_laskowe.jpg

ciasto_laskowe1.jpg

ciasto_laskowe2.jpg
 

Załączniki

  • ciasto_laskowe.jpg
    ciasto_laskowe.jpg
    81.8 KB · Wyświetleń: 11
  • ciasto_laskowe1.jpg
    ciasto_laskowe1.jpg
    89.3 KB · Wyświetleń: 11
  • ciasto_laskowe2.jpg
    ciasto_laskowe2.jpg
    82.7 KB · Wyświetleń: 11

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,423
113
Moje orzechy miały trochę skórek i ciasto wyszło w ciemne punkciki, ale bardzo smaczne.
Kajmak z dodatkiem kawy bardzo dobrze pasuje do orzechowego spodu.

mazurek_kawowy.JPG
 

Załączniki

  • mazurek_kawowy.JPG
    mazurek_kawowy.JPG
    108.6 KB · Wyświetleń: 11

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Też je wykorzystałam wczoraj do mazurka bakaliowego Joanny, zamieniłam orzechy laskowe na migdały, a mąkę ryżową na skrobię kukurydzianą (braki w zaopatrzeniu), ale na pewno kiedyś zrobię wersję oryginalną, bo ciasto mi bardzo smakuje, dobrze się kroi, ale jest takie "sypkie", rozpływa się w ustach, od siebie dodałam cukier z prawdziwą wanilią (wliczyłam to do ogólnej ilości cukru). Dziękuję Pusiu za świetny przepis
cvety.gif
.

Joanno, Hazo, piękne mazurki
icon_smile.gif
.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
QUOTE (Izolda @ 20 Apr 2014, 11:34 ) index.php?act=findpost&pid=1518521Też je wykorzystałam wczoraj do mazurka bakaliowego Joanny, zamieniłam orzechy laskowe na migdały, a mąkę ryżową na skrobię kukurydzianą (braki w zaopatrzeniu), ale na pewno kiedyś zrobię wersję oryginalną, bo ciasto mi bardzo smakuje, dobrze się kroi, ale jest takie "sypkie", rozpływa się w ustach, od siebie dodałam cukier z prawdziwą wanilią (wliczyłam to do ogólnej ilości cukru). Dziękuję Pusiu za świetny przepis
cvety.gif
.

Joanno, Hazo, piękne mazurki
icon_smile.gif
.
Alez prosze cie bardzo, Iza
icon_wink.gif
Musze kiedys Delii sie wpisac z pochwala od nas wszystkich. Zrob z laskowymi jak tylko nadarzy sie okazja bo w smaku jest rewelacyjne, chociaz, jak pisalam, nadaja sie wszystkie orzechy zmielone.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,313
1,607
113
Czy to ciasto w miarę dobrze się kroi? Robiłam kiedyś tartę cebulową na orzechowym spodzie i ten spód strasznie mi się sypał. Smak, przyznaję, był rewelacyjny, ale mimo to, więcej prób nie podejmowałam.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,423
113
Moje kroiło się bardzo dobrze. Nic się nie kruszyło, a przy tym nie było twarde tylko kruche. U mnie zamiast mielonego ryżu była semolina.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
QUOTE (yrsa @ 26 Apr 2014, 07:47 ) index.php?act=findpost&pid=1519505Czy to ciasto w miarę dobrze się kroi? Robiłam kiedyś tartę cebulową na orzechowym spodzie i ten spód strasznie mi się sypał. Smak, przyznaję, był rewelacyjny, ale mimo to, więcej prób nie podejmowałam.
Ciasto jest kruche ale tylko tak kruche jak byc powinno
icon_wink.gif
Inaczej mowiac nie jest sypkie po upieczeniu - ma odpowiednia wilgotnosc i ilosc tluszczy.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,313
1,607
113
To kiedyś wypróbuję. A jak byście je przerobiły na słone? Bo jak wywalę cukier, którego tu sporo, to wpłynie to na konsystencję.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Przerobim, czasu tylko nam daj
icon_wink.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Sir, yes, sir!
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Bede testowac jutro nieslodka wersje ciasta.

edit: zagniotlam ciasto, chlodzi sie, na surowo smakuje niezle. Dam znac po upieczeniu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,380
3,661
113
W tym roku wersja z orzechów włoskich, mąki orkiszowej i gryczanej (zamiast mielonego ryżu).
Pyszna pod mazurkiem czekoladowym i jeszcze lepsza pod sernikiem z różą.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
u mnie był jako spód do mazurka z pasta z czarnego sezamu i masy fiołkowej

Zamiast masła dałam olej kokosowy ,a maki tylko 130g bo 20 g było kakao , mazurek poezja

wielkan17_020.JPG
 

Załączniki

  • wielkan17_020.JPG
    wielkan17_020.JPG
    257.4 KB · Wyświetleń: 11
Ostatnią edycję dokonał moderator: