Ciasto limonkowo - jogurtowe

kini1812

Well-known member
Mar 20, 2008
7,689
860
113
Lime_cake2___Kopia.jpg

Lime Yoghurt Cake /oryginalny przepis pochodzi stąd/
Składniki:
* 1 1/2 szklanki mąki
* 1/2 szklanki oleju
* 1 1/2 szklanki cukru
* 1/3 szklanki soku z limonki
* 1 szklanka jogurtu limonkowego
* skórka starta z jednej limonki
* pół łyżeczki soli
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 jajka
* opakowanie cukru waniliowego (w oryginale 1/2 łyżeczki esencji waniliowej)

Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W dużej misce wymieszać 1 szklankę cukru, jogurt, cukier waniliowy, jajka i startą skórkę z limonki. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję dodać olej i dokładnie wymieszać. Masę przelać do wysmarowanej odrobiną oleju keksówki i piec ok. 50 min. W międzyczasie w niewielkim garnuszki podgrzać sok z limonki, dodać pozostały cukier i mieszać aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Gdy ciasto się upiecze, pozostawić do lekkiego ostygnięcia na ok. 10 minut. Następnie, nie wyciągając ciasta z keksówki, polać jego wierzch sokiem limonkowym z cukrem. Wystudzić. Ostrożnie wyciągnąć ciasto z formy, wierzch polać lukrem

Załączniki

• Lime_cake2___Kopia.jpg
    Lime_cake2___Kopia.jpg
    361.2 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i orzeźwiające. Idealne dla przeziębionych, wymagających dodatkowej porcji witaminy C, a do tego błyskawiczne w wykonaniu i "niskobrudzące".
Zrobiłam ze zwykłym naturalnym jogurtem i dałam trochę więcej soku limonkowego do polewy.
Zmieniłam nieco technologię wykonania - olej dodałam do masy jogurtowo - jajecznej, którą potem wymieszałam z mąką i proszkiem. Gotowego ciasta nie lukrowałam, tylko oprószyłam cukrem pudrem.
Polecam. Dziecko twierdzi, że w smaku jest podobne do sernika limonkowego.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kini1812

Well-known member
Mar 20, 2008
7,689
860
113
cieszę się, że smakuje!
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy