- Mar 20, 2008
- 7,689
- 860
- 113

Lime Yoghurt Cake /oryginalny przepis pochodzi stąd/
Składniki:
* 1 1/2 szklanki mąki
* 1/2 szklanki oleju
* 1 1/2 szklanki cukru
* 1/3 szklanki soku z limonki
* 1 szklanka jogurtu limonkowego
* skórka starta z jednej limonki
* pół łyżeczki soli
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 jajka
* opakowanie cukru waniliowego (w oryginale 1/2 łyżeczki esencji waniliowej)
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W dużej misce wymieszać 1 szklankę cukru, jogurt, cukier waniliowy, jajka i startą skórkę z limonki. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję dodać olej i dokładnie wymieszać. Masę przelać do wysmarowanej odrobiną oleju keksówki i piec ok. 50 min. W międzyczasie w niewielkim garnuszki podgrzać sok z limonki, dodać pozostały cukier i mieszać aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Gdy ciasto się upiecze, pozostawić do lekkiego ostygnięcia na ok. 10 minut. Następnie, nie wyciągając ciasta z keksówki, polać jego wierzch sokiem limonkowym z cukrem. Wystudzić. Ostrożnie wyciągnąć ciasto z formy, wierzch polać lukrem
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: