ciasto Maja

solitude

Member
Wrz 25, 2007
7
0
0
Witam:) jestem tu zupełnie nowa i raczej nie należę do osób, które lubie piec czy gotować, a już tym bardziej do tych, które potrafię dobrze piec:) Jednak mam przepis na pyszne ciasto, które zawsze mi wychodzi
anbetung.gif

Nie widziałam nigdzie na forum tego przepisu więc podaję
icon_smile.gif


Składniki:
Ciasto
2 szkl mąki
¾ szkl cukru
¼ kostki masła + 1 łyżka margaryny, np. „Palmy”
1 całe jajko
3 łyżki mleka
1 łyżka proszku do pieczenia
zagnieść kruche ciasto

Masa orzechowa
¾ kostki masła
8 łyżek mleka
1 czubata szkl cukru
2 cukry waniliowe
20 dkg zmielonych orzechów
W garnku rozpuścić masło, mleko, cukier i cukier waniliowy i dodać orzechy. Całość gotować ok. 10 minut.

Wykonanie:

Blachę wyłożona papierem (nie trzeba, ale ciasto lubi się przypalać) wyklejamy ciastem. Na ciasto wylewamy gorącą masę orzechową.
Pieczemy w 200˚C przez 20 min.

Ciasto robi się bardzo szybciutko i jeszcze szybciej jest zjedzone
icon_smile.gif


Mama już mi zapowiedziała, że mam upiec w piątek dla babci całą duuuża blachę maii więc zrobię zdjęcia i wstawię
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,949
6,365
113
Zapowiada się pysznie, a do tego należy do gatunku, który lubię najbardziej - mało pracy, mało zmywania...
icon_wink.gif
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

agula7

Member
Wrz 25, 2007
1,360
0
0
Ja znam podobny przepis ale jako ORZECHOWIEC tylko sa dodatkowo jeszcze dwa placki przekładane kremem, i na to ten placek o którym piszesz
icon_biggrin.gif
 

sylcia

Member
Paź 29, 2004
2,199
0
0
Szybciutko sie robi,smakuje wspaniale.
Super przepis.
Bardzo dziekuje
cvety.gif

I goraco polecam
lecker.gif

IMG_3097.JPG
 

Załączniki

  • IMG_3097.JPG
    IMG_3097.JPG
    688.3 KB · Wyświetleń: 2

laura

Member
Maj 16, 2007
922
0
0
Sylcia pieknie wyszlo
daumen.gif
,w sobote pieke obowiazkowo.
Ze tak zapytam,w jakim gabarycie ma byc blaszka ?
 

solitude

Member
Wrz 25, 2007
7
0
0
sylcia ciesze się że smakowało i zjęcie wygląda pysznie
mniam.gif

Ja jutro od rana piekę z podwójnej porcji
icon_smile.gif

Ciacvho bardzo szybciutko się robi. Wychodzi raczej niziutkie ale pyszne
icon_smile.gif

jutro wstawię fotki jak zrobię i może inne przepisy też wstawię, bo widzę ze mam sporo ciast, kórych tu nie ma
icon_wink.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

solitude

Member
Wrz 25, 2007
7
0
0
A to moja maja.
Dzisiaj robiłam maję ale z cukrem migdałowym a nie waniliowym i ma taki posmak migadałów. To był przypadek bo mama nie zauważyła i kupiła cukier migdałowy. NIe jest złe ale wolę waniliowy.
I przepraszam, że zdjęcie troszkę nie ostre, ale nie mam czasu już poprawiać
p1000379jh1.jpg
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
To migdaly zamiast orzechow tez bylyby OK
gruebel_2.gif

A rodzynki
icon_question.gif
 

solitude

Member
Wrz 25, 2007
7
0
0
nie wiem jak by wyszło z migdałami lub rodzynkami. Rodzynki chyba raczej nie, ale migdały...
gruebel_2.gif

Ja zastanawiałm się jakby to wyszło jakbym między ciasto a warstwę z orzechami cieniutko położyła starte prażone jabłka. Lubię jabłka w ciastach. Może wtedy maja byłby mniej słodka.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Hmm...
Balabym sie, ze ta gorna warstwa odklejalaby sie od ciasta.
Ale moge sie mylic
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy