Witam
jestem tu zupełnie nowa i raczej nie należę do osób, które lubie piec czy gotować, a już tym bardziej do tych, które potrafię dobrze piec
Jednak mam przepis na pyszne ciasto, które zawsze mi wychodzi
Nie widziałam nigdzie na forum tego przepisu więc podaję
Składniki:
Ciasto
2 szkl mąki
¾ szkl cukru
¼ kostki masła + 1 łyżka margaryny, np. „Palmy”
1 całe jajko
3 łyżki mleka
1 łyżka proszku do pieczenia
zagnieść kruche ciasto
Masa orzechowa
¾ kostki masła
8 łyżek mleka
1 czubata szkl cukru
2 cukry waniliowe
20 dkg zmielonych orzechów
W garnku rozpuścić masło, mleko, cukier i cukier waniliowy i dodać orzechy. Całość gotować ok. 10 minut.
Wykonanie:
Blachę wyłożona papierem (nie trzeba, ale ciasto lubi się przypalać) wyklejamy ciastem. Na ciasto wylewamy gorącą masę orzechową.
Pieczemy w 200˚C przez 20 min.
Ciasto robi się bardzo szybciutko i jeszcze szybciej jest zjedzone
Mama już mi zapowiedziała, że mam upiec w piątek dla babci całą duuuża blachę maii więc zrobię zdjęcia i wstawię

Nie widziałam nigdzie na forum tego przepisu więc podaję

Składniki:
Ciasto
2 szkl mąki
¾ szkl cukru
¼ kostki masła + 1 łyżka margaryny, np. „Palmy”
1 całe jajko
3 łyżki mleka
1 łyżka proszku do pieczenia
zagnieść kruche ciasto
Masa orzechowa
¾ kostki masła
8 łyżek mleka
1 czubata szkl cukru
2 cukry waniliowe
20 dkg zmielonych orzechów
W garnku rozpuścić masło, mleko, cukier i cukier waniliowy i dodać orzechy. Całość gotować ok. 10 minut.
Wykonanie:
Blachę wyłożona papierem (nie trzeba, ale ciasto lubi się przypalać) wyklejamy ciastem. Na ciasto wylewamy gorącą masę orzechową.
Pieczemy w 200˚C przez 20 min.
Ciasto robi się bardzo szybciutko i jeszcze szybciej jest zjedzone

Mama już mi zapowiedziała, że mam upiec w piątek dla babci całą duuuża blachę maii więc zrobię zdjęcia i wstawię
