Ciasto marcepanowe z jablkami i cynamonem

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
Ciasto marcepanowe z jablkami i cynamonem

170 g cukru
180 g masla
170 g marcepanu
100 g mielonych orzechow laskowych
pol lyzeczki cynamonu
4 duze jajka
paczuszka cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwa wanilia)
180 g maki
3 lyzeczki proszku do pieczenia
6 jablek
20 g siekanych orzechow laskowych (niekoniecznie)

Nagrzac piekarnik do 180 stopni. Cukier, maslo i cukier waniliowy zmiksowac na puszysta mase, do masy kolejno dodawac jajka i dalej miksowac. Marcepan zetrzec na tartce na grubych oczkach i dodac do masy, nastepnie dodawac kolejno make wymieszana z proszkiem i cynamonem i posiekane orzechy. Ciasto wylozyc do okraglej foremki a na ciescie ulozyc polowki obranych, wypestkowanych, obtoczonych w odrobinie cukru i cynamonu jablek. Ciasto piec ok 60 minut. Po upieczeniu mozna posypac cukrem pudrem.

(przepis pochodzi z forum www.chefkoch.de autorka jest forumowiczka o niku "wasndas")
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
Ruziu, bardzo dziekuje! Juz sobie skopiowalam i tak jak sie spodziewalam brzmi pysznie
icon_smile.gif
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
0
0
Ruzia, brzmi przepysznie, bede robic!!
a podaj prosze ten przepis na to ciasto z marcepanem i wisniami*bitte* :mrgreen: :mrgreen:
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
0
0
Ruziu, właśnie dziś upiekłam to ciasto i już prawie zniknęlo.
Aromat w czasie pieczenia bajeczny, a połaczenie marcepanu, orzechów laskowych, odrobiny cynamonu i jabłek to jak dla mnie absolutne dzieło sztuki. Ciasto pięknie wyrasta, jest bardzo puszyste, jabłka się nie zapadają głeboko, a tylko lekko wtapiają w ciasto. Ma jeszcze taką zaletę, że można przy nim zagonić do pracy resztę rodziny ( mąż obierał jabłka, syn mielił orzechy). Cudowne, oryginalne ciasto na niedzielny podwieczorek z jabłkową herbatą. 8)
Bardzo dziękuję za znakomity przepis :!:
Dołączam zdjęcia ciasta do albumu.
 

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
Agusia ja tez to ciasto robilam wlasnie wczoraj i dzis juz po nim sladu nie ma
icon_smile.gif
wyszlo pyszne tak jak sie spodziewalam 8) mysle ze tego typu ciasta swietnie nadaja sie takze na najpiekniejsze swieta czyli Boze Narodzenie.
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
Ruziu! Pyszne to ciasto!!!! Doskonale polaczenie smakow - marcepan i jablka swietnie sie komponuja, nie mowiac juz o smaku samego ciasta
icon_smile.gif


Dziekuje za ten przepis
icon_smile.gif
dance
 

Marga

Member
Wrz 16, 2004
554
0
0
Ciasto bardzo smakowite.
Jablka + cynamon + marcepan + orzechy = poemat w pysku :mrgreen:

Dzieki Ruziu, ze wyszperalas taki dobry przepis.

Marga
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
0
0
hmmmm, ja uwielbiam marcepan dlatego skusilam sie na to ciasto....
...i jestem baardzo rozczarowana*sorry* :oops:

w ciescie nie czuje ani odrobiny marcepanu :shock: choc dalam go 200g!!!
jak dla mnie nie nastapilo tu genialne polaczenie smakow:eek:rzech, marcepan, cynamon, jablko :oops:

ciasto ladnie uroslo, jest puszyste, troszke sie przypalilo od spodu, ale mi jakos nie smakuje, takie suchawe jest, a ja jestem z tych co lubia takie bardziej mokrawe ;)

musze sprobowac tych z wisniami, tam napewno bedzie mokro

poprawiam sie:na drugi dzien to ciasto smakuje o wiele lepiej, jak wprawdzie prawie wszystko
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
0
0
Znowu je upieklam - uwielbiam jak caly dom slicznie pachnie w czasie pieczenia.
icon_smile.gif
To ciast to dla mnie smakowy pomost miedzy jesienia , a Bozym Narodzeniem.
icon_smile.gif

Lukasz je tak lubi, ze nawet sam sie zaoferowal, ze zmieli do niego orzechy laskowe.

I moje zupelnie nie jest suche - wrecz przeciwnie : wilgotne, ale puszyste.
Pieke troche krocej 50min gora/dol.
 

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
Carbonicum , nie wiem czemu wyszlo ci suche
icon_sad.gif
mi zawsze wychodzi mocno wilgotne, przez to tak je lubie
icon_smile.gif

jesli chodzi o marcepan, to mozna polowe zetrzec na tartce a polowe pokroic w kostke, wtedy bedziesz miec kawaleczki w ciescie i beda one lapiej wyczowalne
icon_smile.gif
mam nadzieje ze nastepnym razem wyjdzie ci lepiej
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
ciasto jest rewelacyjne!! pyszne! dzieki jablkom wilgotne (nie trzymalam sie przepisowej ilosci ani formy), kawalki marcepanu sa wyczuwalne, orzeszki tez
icon_wink.gif
powtorze na pewno!

DSCF5990.jpg
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Trzkasienka, ty to powinnaś mieć zakaz robienia zdjęć. Jezyk mi uciekła....
lecker.gif

Bez tego marcepanu nie da się
gruebel_2.gif
? Pewnie to juz nie bedzie to samo.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
hm... nigdy nie robilam sama masy marcepanowej, zatem nie wiem, jak zmieni ciasto smak... marcepanu samym olejkiem nie da sie zastapic, nie jest to nawet jej substytut.. ale zawsze moza przepis pozmieniac i dostosowac do wlasnych mozliwosci
icon_biggrin.gif

najlepiej jednak dla przepisu byloby zdobycie masy... mniam- uwielbiam marcepan
mniam.gif
icon_smile.gif