- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Nasze ulubione ciasto jesienne, czesto sporzadzane z podwojnej ilosci. Bardzo wilgotne, aromatyczne, wcale nie lekkie. Proste i pyszne.
250g maki (moze byc pszenna, orkiszowa, miks bialej z razowa tez sie nada)
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
2-3 lyzeczki cynamonu
1-2 lyzeczki imbiru
1/2 lyzeczki startej galki
250ml oleju (najczesciej uzywam po 125ml oleju z orzechow laskowych i wloskich), stopione maslo tez bedzie dobre
150g golden syrup
150g jasnego muscovado (ciemny tez sie nada)
4 jajka
400g startych marchewek
100g siekanych orzechow (roznie bywa, dodaje mieszanki roznych orzechow, np. migdaly, wloskie, laskowe, pekany)
Piec rozgrzewam do 160C. Foremke (okragla lub kwadratowa, lub rynienki) 23 cm smaruje lekko maslem i wykladam papierem do pieczenia.
Do miski przesiewam make, sode, proszek, przyprawy korzenne. W innym naczyniu mieszam razem olej/oleje, golden syrup, muscovado oraz jajka, i wlewam je do miski z maka. Mieszam aby skladniki tylko sie polaczyly i dodaje starta marchewke oraz orzechy. Ciasto wykladam do przygotowanej foremki i wkladam do pieca. Pieke ok 1 1/2 godziny. Wyjmuje z pieca i studze w blaszce 15-20 min. Wykladam na kratke i zostawiam do calkowitego ostygniecia.
Dziele na 3-4 placki i na kazdym rozsmarowuje cienka warstwe ganache. Wierzch dekoruje orzechami, choc mozna zwyczajnie posypac starta galka.
Po przelozeniu ciasta kremem dobrze jest je schlodzic w lodowce. Przechowywac rowniez polecam w chlodzie.
Ganache:
200g czekolady bialej, rozdrobnionej
200g smietanki
Smietanke zagotowuje i goraca wlewam do miski z czekolada. Mieszam az sie zupelnie rozpusci. Studze, a potem wkladam do lodowki do dobrego schlodzenia (krocej w zamrazalniku). Bardzo zimny ganache ubijam na kremowa mase.

250g maki (moze byc pszenna, orkiszowa, miks bialej z razowa tez sie nada)
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
2-3 lyzeczki cynamonu
1-2 lyzeczki imbiru
1/2 lyzeczki startej galki
250ml oleju (najczesciej uzywam po 125ml oleju z orzechow laskowych i wloskich), stopione maslo tez bedzie dobre
150g golden syrup
150g jasnego muscovado (ciemny tez sie nada)
4 jajka
400g startych marchewek
100g siekanych orzechow (roznie bywa, dodaje mieszanki roznych orzechow, np. migdaly, wloskie, laskowe, pekany)
Piec rozgrzewam do 160C. Foremke (okragla lub kwadratowa, lub rynienki) 23 cm smaruje lekko maslem i wykladam papierem do pieczenia.
Do miski przesiewam make, sode, proszek, przyprawy korzenne. W innym naczyniu mieszam razem olej/oleje, golden syrup, muscovado oraz jajka, i wlewam je do miski z maka. Mieszam aby skladniki tylko sie polaczyly i dodaje starta marchewke oraz orzechy. Ciasto wykladam do przygotowanej foremki i wkladam do pieca. Pieke ok 1 1/2 godziny. Wyjmuje z pieca i studze w blaszce 15-20 min. Wykladam na kratke i zostawiam do calkowitego ostygniecia.
Dziele na 3-4 placki i na kazdym rozsmarowuje cienka warstwe ganache. Wierzch dekoruje orzechami, choc mozna zwyczajnie posypac starta galka.
Po przelozeniu ciasta kremem dobrze jest je schlodzic w lodowce. Przechowywac rowniez polecam w chlodzie.
Ganache:
200g czekolady bialej, rozdrobnionej
200g smietanki
Smietanke zagotowuje i goraca wlewam do miski z czekolada. Mieszam az sie zupelnie rozpusci. Studze, a potem wkladam do lodowki do dobrego schlodzenia (krocej w zamrazalniku). Bardzo zimny ganache ubijam na kremowa mase.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: