Ciasto marchewkowe

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Nasze ulubione ciasto jesienne, czesto sporzadzane z podwojnej ilosci. Bardzo wilgotne, aromatyczne, wcale nie lekkie. Proste i pyszne.

250g maki (moze byc pszenna, orkiszowa, miks bialej z razowa tez sie nada)
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
2-3 lyzeczki cynamonu
1-2 lyzeczki imbiru
1/2 lyzeczki startej galki
250ml oleju (najczesciej uzywam po 125ml oleju z orzechow laskowych i wloskich), stopione maslo tez bedzie dobre
150g golden syrup
150g jasnego muscovado (ciemny tez sie nada)
4 jajka
400g startych marchewek
100g siekanych orzechow (roznie bywa, dodaje mieszanki roznych orzechow, np. migdaly, wloskie, laskowe, pekany)

Piec rozgrzewam do 160C. Foremke (okragla lub kwadratowa, lub rynienki) 23 cm smaruje lekko maslem i wykladam papierem do pieczenia.

Do miski przesiewam make, sode, proszek, przyprawy korzenne. W innym naczyniu mieszam razem olej/oleje, golden syrup, muscovado oraz jajka, i wlewam je do miski z maka. Mieszam aby skladniki tylko sie polaczyly i dodaje starta marchewke oraz orzechy. Ciasto wykladam do przygotowanej foremki i wkladam do pieca. Pieke ok 1 1/2 godziny. Wyjmuje z pieca i studze w blaszce 15-20 min. Wykladam na kratke i zostawiam do calkowitego ostygniecia.
Dziele na 3-4 placki i na kazdym rozsmarowuje cienka warstwe ganache. Wierzch dekoruje orzechami, choc mozna zwyczajnie posypac starta galka.

Po przelozeniu ciasta kremem dobrze jest je schlodzic w lodowce. Przechowywac rowniez polecam w chlodzie.

Ganache:

200g czekolady bialej, rozdrobnionej
200g smietanki

Smietanke zagotowuje i goraca wlewam do miski z czekolada. Mieszam az sie zupelnie rozpusci. Studze, a potem wkladam do lodowki do dobrego schlodzenia (krocej w zamrazalniku). Bardzo zimny ganache ubijam na kremowa mase.

Carrot_Cake_1.JPG Carrot_Cake_2.JPG

Załączniki

• Carrot_Cake_1.JPG
    Carrot_Cake_1.JPG
    180.7 KB · Wyświetleń: 64
  • Carrot_Cake_2.JPG
    Carrot_Cake_2.JPG
    205.2 KB · Wyświetleń: 53
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,206
1,715
113
Widzę, że wrzucamy przepisy łeb w łeb - dokładnie o tej samej porze
lecker.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
No popatrz! A co wrzucilas?

Znalazlam korzyki z ta sama godzina
icon_wink.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Dziekuje Joanno i goraco polecam. Doskonale sie przechowuje, dlugo pozostaje swieze.

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Bardzo ładnie się prezentuje. Nigdy nie piekłam marchewkowego ciasta, smakuje jak piernik?

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
QUOTE (doris71 @ 11 Dec 2014, 18:09 ) index.php?act=findpost&pid=1552846Bardzo ładnie się prezentuje. Nigdy nie piekłam marchewkowego ciasta, smakuje jak piernik?
Tak. Jak piernik, ale o wiele bardziej wilgotny. Sa oczywiscie ciasta marchewkowe suche, ale w takich nie gustujemy wcale. Aromatyczne nie tylko od dodanych przypraw korzennych , ale rowniez orzechow i olejow orzechowych.

Z reguly krece podwojna porcje, czesc ciasta pieke w rynience o wymiarach standardowych, a czesc w kwadratowej foremce 20cm. Te z rynienki jemy, ze tak s ie wyraze "na sucho", a druga porcje przekladam ganache.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Upieklam. Jak zwykle zwiekszylam nieco ilosc ciasta tak aby wypelnilo 30x20 foremke. Pozmienialam to i owo rowniez - maki orkiszowej uzylam, zamiast warzywnego oleju wzielam olej kokosowy e.v. (300g w sumie), zamiast golden syrup uzylam 200g miodu, zamiast cukru brazowego wzielam 100g posiekanych daktyli i 100g cukru kokosowego (ilosc na 11/2porcji ciasta). Krem rowniez zrobilam inaczej - ubilam mascarpone na sztywno i dodalam do niego stopiona, wystudzona biala czekolade, na koniec wmieszalam sok z polowy sporej cytryny. Wyszlo pyszne, lepsze nawet niz oryginal
icon_wink.gif

Carrot_Cake_2016.jpg

Załączniki

• Carrot_Cake_2016.jpg
    Carrot_Cake_2016.jpg
    83.4 KB · Wyświetleń: 50

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
Będzie idealne na gości w przyszłą niedzielę
lecker.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Polecam zatem
wink.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,344
113
Zapowiada się pysznie.
Trochę z konieczności zmieniłam, zastąpiłam golden syrup sztucznym miodem, a jedną marchew dynią piżmową. Miałam tylko trzy jajka, więc dodałam 70 g gęstego musu jabłkowego. Piekłam godzinę w 180 stopniach w tortownicy o średnicy 26 cm i wyszło całkiem pokaźne ciasto. Krem będę kombinować z tego, co w lodówce.
EDIT:
IMG_20250122_161225.jpg
IMG_20250122_162328.jpg
Na krem roztopiłam 100 g białej czekolady z około 100 ml kremówki, wystudziłam, ubiłam z 250 g mascarpone i wymieszałam z 200 g serka śmietankowego. Bez serka był bardziej zwarty, ale za słodki, z lekko słonawym serkiem - idealny.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy