ciasto maślane na zakwasie

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Gru 22, 2004
4,775
119
63
Ciasto maślane na zakwasie
Źródło: WWW.der-Sauerteig.de

Przygotować :
200g ciasta zakwaszonego z mąki pszennej metoda 3-stopniowa (zamiast wody należy używać letniego mleka)
200g masła
75g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 lekko ubite jajka
275g maki pszennej
150g płatków owsianych
szczypta soli, sok i otarta skórka z połowy cytryny

Ze składników zagnieść miękkie, gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać letniego mleka. Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Przed włożeniem do piekarnika można posypać kruszonką zrobioną ze 100g masła, 100g cukru i 50g wiórków kokosowych.

Piec w temperaturze 225 st C ok. 20 minut.

________

przepis podaje na życzenie - ciasto, jak pisalam wyżej, nie jest wypróbowane przeze mnie
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,317
151
63
Zrobiłam wczoraj wieczorem,posypałam kruszonką ,taką klasyczną i dzisiaj nie ma
Jest pyszne ,ma taki pełny smak
Polecam
Mirabbelko dziękuje za przepis i za to ,ze nauczyłaś mnie piec na zakwasie i ,,kochać" to zakwasowe pieczenie
 

Cingiscan

Member
Wrz 2, 2007
26
0
0
Zrobiłem, mocno wyrosło, nawet się nie spodziewałem takiego efektu. Warto różne rzeczy tam powrzucać do tego ciasta, bo duże i puchate.
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Gru 22, 2004
4,775
119
63
o ciesze sie, ze oprocz Margot jeszcze ktos sprobowal.
icon_mrgreen.gif

ja tez je pieke w roznych konfiguracjach - nikt nie chce wierzyc ze to ciasto jest pieczone bez ociupinki drozdzy. poza tym jest tak samo dobre przez kilka dni, czego nie mozna powiedziec o drozdzowcach.