- Gru 22, 2004
- 5,158
- 531
- 113
Ciasto maślane na zakwasie
Źródło: WWW.der-Sauerteig.de
Przygotować :
200g ciasta zakwaszonego z mąki pszennej metoda 3-stopniowa (zamiast wody należy używać letniego mleka)
200g masła
75g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 lekko ubite jajka
275g maki pszennej
150g płatków owsianych
szczypta soli, sok i otarta skórka z połowy cytryny
Ze składników zagnieść miękkie, gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać letniego mleka. Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Przed włożeniem do piekarnika można posypać kruszonką zrobioną ze 100g masła, 100g cukru i 50g wiórków kokosowych.
Piec w temperaturze 225 st C ok. 20 minut.
________
przepis podaje na życzenie - ciasto, jak pisalam wyżej, nie jest wypróbowane przeze mnie
Źródło: WWW.der-Sauerteig.de
Przygotować :
200g ciasta zakwaszonego z mąki pszennej metoda 3-stopniowa (zamiast wody należy używać letniego mleka)
200g masła
75g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 lekko ubite jajka
275g maki pszennej
150g płatków owsianych
szczypta soli, sok i otarta skórka z połowy cytryny
Ze składników zagnieść miękkie, gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać letniego mleka. Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Przed włożeniem do piekarnika można posypać kruszonką zrobioną ze 100g masła, 100g cukru i 50g wiórków kokosowych.
Piec w temperaturze 225 st C ok. 20 minut.
________
przepis podaje na życzenie - ciasto, jak pisalam wyżej, nie jest wypróbowane przeze mnie
Ostatnią edycję dokonał moderator: