Ciasto mocno czekoladowe

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
W niedzielę zachciało się nam czegoś czekoladowego, mocno czekoladowego. Miało być
ciężkie, miękkie, wilgotne i słodkie
icon_smile.gif
I takie właśnie okazało się ciasto znalezione w
google'u po wpisaniu 'chocolate cake', które skusiło mnie swoją nazwą: 'Seriously rich
chocolate cake' :
thepassionatecook.typepad.com/thepassionatecook/2004/05/seriously_rich_.html

Przepis trochę zmodyfikowałam z róznych powodów, więc podam go po swojemu
icon_smile.gif


Proporcje na 8 dużych(naprawdę dużych) lub 16-18 mniejszych porcji
Piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm

Składniki:

200 g ciemnej czekolady o zawartości kakao min.60%
200 g masła
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki wody
1 szklanka mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado
1 szklanka jasnego cukru demerara
3 pełne łyżki kakao
3 średnie jajka
1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12%
2 łyżki 80% rumu Stroh

Czekoladę połamaną na kawałki rozpuścić z wodą, masłem i kawą, lekko przestudzić.
Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i kakao, dodać oba cukry i dokładnie je wymieszać z
mąką(muscovado zbija się w kawałki więc trzeba je rozdrobnić na tyle na ile się da).
Jajka rozmącić ze śmietaną i dodać do sypkich składników, dodać również czekoladę z
masłem i rum, wymieszać wszystko dokładnie.
Foremkę natłuścić masłem i lekko wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec je 1 godzinę i
30 minut w 140*C.

Na polewę:

1 szklanka cukru pudru
3 pełne łyżki kakao
3 łyżki mleka
3 łyżki masła

Mleko rozpuścić z masłem i gorące wlać do cukru przesianego z kakao. Wymieszać
wszystko na gładką masę. Można dodać jeszcze trochę cukru, wtedy polewa będzie
gęstsza i nie spłynie na boki. Można również dodać łyżkę amaretto lub rumu.
Na lekko przestudzonym cieście rozsmarować polewę i odstawić do zastygnięcia.

Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień. Wtedy nabiera jeszcze więcej smaku i
wilgoci. W oryginale jest przełozone czekoladowym ganache, a do środka dodaje się
jeszcze maliny, ale to już wersja naprawdę wypasiona
icon_wink.gif


MTkLhfzzUb0l24beSX.jpg
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Sini czy Ty to widzisz
icon_question.gif
icon_mrgreen.gif


Dziuniu mmmm
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy