Ciasto na Trzech Króli

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,206
1,714
113
Ciasto jest pochodzenia angielskiego, wpisala mi je do kajetu moja kolezanka od 40 lat mieszkajaca w GB.

Składniki:
4 jajka
150 g margaryny
175 g cukru brązowego ( przez lata dawalam bialy, nie było skąd wziąć innego)
250 g mąki + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 cytryny ( albo olejek cytrynowy)
przyprawa jak do piernika, ale mniej imbiru a więcej cynamonu ( dobre sobie:) ja po prostu daje swoja mieszanke piernikowa - 2 łyżeczki płaskie na tę proporcję)
2 szklanki bakalii miękkich ( czyli bez orzechów)

Wykonanie
Ubic jajka z cukrem, dodać mąkę i rozpuszczoną margarynę i przyprawy, na końcu wmieszać bakalie. Całość wylać do foremki wylozonej papierem do pieczenia ( papieru musi byc z zapasem u gory tak, zeby potem mozna bylo zakryc wypiek).

Piec w temperaturze 150 stopni 2 - 2,5 godziny ( sprawdzic patyczkiem). Nie wyjmowac z foremki!
Jeszcze letnie ciasto ( ale nie gorace!!) polac klieliszkiem ( 50 - 100 g) whisky ( ja uzywalam winiaku, brandy, rumu, ginu, śliwowicy... co mialam). Przykryc papierem i odstawic do wystygniecia. Kiedy zimne ostroznie wyjac z formy razem z papierem i calosc zawinac w folie aluminiowa dosc szczelnie. Odstawic na pawlacz albo do piwnicy, garazu czy w inne rownie dostepne miejsce i zapomniec.

Wyjąć 6 stycznia, zjeść.


Postaram sie pamietac i zrobic zdjecie w styczniu oraz wstawic tutaj.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,948
2,293
113
A kiedy najlepiej piec? Bo rozumiem, że 5 stycznia to już za późno
icon_wink.gif


Edit: co ślepemu po oczach?
icon_redface.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Bardzo ciekawe.
Kiedy pieczesz?
I dlaczego bez orzechów? Mnie bardzo pasują do piernika....
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Jak by tu powiedzieć.....
icon_redface.gif

icon_mrgreen.gif


W ramach usprawiedliwienia mogę dodać, że weszłam w linka w innym temacie i nie zauważyłam tytułu.
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,206
1,714
113
Joanna @ 3 Dec 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1223490Bardzo ciekawe.
Kiedy pieczesz?
I dlaczego bez orzechów? Mnie bardzo pasują do piernika....
To jednak nie jest piernik:) i podaje jak mi Ewa wpisala. Czyli bez orzechow.

No i ( jak podejrzewam) chodzi o to, zeby alkohol nie zmiekczyl orzechow... nasiakniete to zupelnie nie to. Dlatego tylko miekkie, za to wszystko co sie pod reke nawinie: rodzynki, daktyle, figi, suszone śliwki, kandyzowana pigwa, kandyzowany agrest i inne kandyzowane i suszone owoce. Takoż cykata ( czyli skorka pomaranczowa w cukrze albo te gotowce pomaranczowe i zielone co teraz sie pokzuja w sklepach).
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy