Ciasto orzechowe niesamowicie
Tylko dla tych, co nie mogą żyć bez orzechów: ciasto tak bardzo orzechowe, że bardziej już nie można.
25 dag zmielonych orzechów włoskich
5 dag mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki suszonej skórki z cytryny
1/2 łyżeczki suszonej skórki z pomarańczy
5 jajek
szczypta soli
kilka połówek orzechów do dekoracji
na polewę:
tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)
3-4 łyżki mleka
cukier waniliowy
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i skórką. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z orzechami. Wszystko delikatnie połączyć. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem. Piec 45 minut w temperaturze 190°C. Ostudzić.
Czekoladę podgrzać na małym ogniu razem z mlekiem, wymieszać z cukrem waniliowym.
Lekko przestudzoną posmarować zimne ciasto, udekorować orzechami.
Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm.
Tylko dla tych, co nie mogą żyć bez orzechów: ciasto tak bardzo orzechowe, że bardziej już nie można.
25 dag zmielonych orzechów włoskich
5 dag mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki suszonej skórki z cytryny
1/2 łyżeczki suszonej skórki z pomarańczy
5 jajek
szczypta soli
kilka połówek orzechów do dekoracji
na polewę:
tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)
3-4 łyżki mleka
cukier waniliowy
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i skórką. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z orzechami. Wszystko delikatnie połączyć. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem. Piec 45 minut w temperaturze 190°C. Ostudzić.
Czekoladę podgrzać na małym ogniu razem z mlekiem, wymieszać z cukrem waniliowym.
Lekko przestudzoną posmarować zimne ciasto, udekorować orzechami.
Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm.
