- Maj 27, 2006
- 1,609
- 0
- 0
przeszukuje cina i dziwie sie , ze tu jeszcze nikt nie wpisal tego pysznego ciasta
oryginal pochodzi stad: http://www.wielkiezarcie.com/recipe4043.html
ja dostosowalam do swoich potrzeb
Ciasto:
40 dkg mąki
250 g margaryny
6 łyżek cukru
4 żółtka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
6 białek
30 dkg cukru-dalam normalny krysztal
4 szklanki porzeczek - dalam 2 szkl czerwonych i 1 szkl czarnych
1 lyzka bulki tartej
Ciasto zagniesc jak kruche (ja w pospiechu nie chlodzilam w lodowce)
wylozyc ciasto na blache - 36x25 cm, wykleic ranty dookola
podpiekac 15 min w piekarniku nagrzanym do 170 C
w miedzyczasie ubic beze - dosypywac cukier partiami, ubijac dlugo, az wyraznie zwiekszy objetosc i bedzie ja mozna nozem kroic
na podpieczone ciasto wysypac porzeczki wymieszane z bulka tarta, podpiekac 5 min, na to wylozyc piane z bialek, zmniejszyc temp do 150 C i piec jeszcze 30 min do zarumienienia bezy
polaczenie bezy z kwasnymi porzeczkami- rewelacja!
na zdjeciu ciasto z pospiechu pieczone zbyt krotko- wole beze bardziej wypieczona
porzeczki mieszam z bulka tarta i podpiekam chwile bez bezy- zeby w polaczeniu z cukrem nie puscily zbyt duzo soku, ktory rozwali beze

oryginal pochodzi stad: http://www.wielkiezarcie.com/recipe4043.html
ja dostosowalam do swoich potrzeb

Ciasto:
40 dkg mąki
250 g margaryny
6 łyżek cukru
4 żółtka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
6 białek
30 dkg cukru-dalam normalny krysztal
4 szklanki porzeczek - dalam 2 szkl czerwonych i 1 szkl czarnych
1 lyzka bulki tartej
Ciasto zagniesc jak kruche (ja w pospiechu nie chlodzilam w lodowce)
wylozyc ciasto na blache - 36x25 cm, wykleic ranty dookola
podpiekac 15 min w piekarniku nagrzanym do 170 C
w miedzyczasie ubic beze - dosypywac cukier partiami, ubijac dlugo, az wyraznie zwiekszy objetosc i bedzie ja mozna nozem kroic
na podpieczone ciasto wysypac porzeczki wymieszane z bulka tarta, podpiekac 5 min, na to wylozyc piane z bialek, zmniejszyc temp do 150 C i piec jeszcze 30 min do zarumienienia bezy
polaczenie bezy z kwasnymi porzeczkami- rewelacja!
na zdjeciu ciasto z pospiechu pieczone zbyt krotko- wole beze bardziej wypieczona
porzeczki mieszam z bulka tarta i podpiekam chwile bez bezy- zeby w polaczeniu z cukrem nie puscily zbyt duzo soku, ktory rozwali beze
