- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Chyba jedno z najłatwiejszych ciast na świecie
Lekko zmodyfikowany przepis Nigelli.
2 jabłka
2 gałązki świeżego rozmarynu
2 łyżeczki masła
sok i skorka z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cukru
225 g masła
150 g + 1 łyżka drobnego cukru
3 jajka
300 g mąki
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jabłko obrać, pokroić na cząstki. Wrzucić do garnka z małą gałązką rozmarynu, 2 łyżeczkami masła i łyżeczką cukru. Dusić ok. 5 minut.
Kiedy się udusi i rozpadnie, zgnieść widelcem albo wrzucić do blendera.
Ja całość robię malaksem: wrzucam ugotowane jabłko, masło pokrojone na cząstki, cukier, jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję aż powstanie gładka masa.
Piekarnik nagrzewamy do 170 st C.
Foremkę keksową o pojemności 0,5 kg smaruję masłem i wysypuję lekko tartą bułką. Przelewam ciasto. Obieram jabłko, kroję w cienknie plasterki i układam na wierzchu. Posypuję łyżką cukru i cukrem waniliowym. Na środku układam gałązkę rozmarynu. Piekę 50-70 minut.
Smacznego!


2 jabłka
2 gałązki świeżego rozmarynu
2 łyżeczki masła
sok i skorka z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cukru
225 g masła
150 g + 1 łyżka drobnego cukru
3 jajka
300 g mąki
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jabłko obrać, pokroić na cząstki. Wrzucić do garnka z małą gałązką rozmarynu, 2 łyżeczkami masła i łyżeczką cukru. Dusić ok. 5 minut.
Kiedy się udusi i rozpadnie, zgnieść widelcem albo wrzucić do blendera.
Ja całość robię malaksem: wrzucam ugotowane jabłko, masło pokrojone na cząstki, cukier, jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję aż powstanie gładka masa.
Piekarnik nagrzewamy do 170 st C.
Foremkę keksową o pojemności 0,5 kg smaruję masłem i wysypuję lekko tartą bułką. Przelewam ciasto. Obieram jabłko, kroję w cienknie plasterki i układam na wierzchu. Posypuję łyżką cukru i cukrem waniliowym. Na środku układam gałązkę rozmarynu. Piekę 50-70 minut.
Smacznego!
Ostatnią edycję dokonał moderator: