Ciasto szachownica

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
ciasto szachownica

kostka masła
cuk.waniliowy
szkl.cukru
4 jaja
1 i 1/4 szkl mąki pszennej
1/2 szkl.maki ziemniaczanej
2 łyczeki proszku do pieczenia (kopiaste)
1/2 szklanki letniego mleka
3 łyżki kakao
2 łyzki gęstej śmietany
konfitura różana
polewa do ciasta
1) makę + proszek do pieczenia przesiac .
2)masło ,3/4 szklanki cukru (reszte zachować ) , cuk.waniliowy ,jajka , mąkę i mąkę ziemniaczaną ,mleko utrzeć mikserem na gładką masę
3) mase podzielic na 2- cześci .do jednej dodac kakao , śmietane , cukier wymieszać mikserem .
4) na dużej blasze wyciskać paski jasnego i ciemnego ciasta na przemian .
5) piec ok 40 min 170C
6) ciasto podziel na 3 części przełóż konfitura i polej polewa .

ciasto na foto wygląda wspaniale i smakowicie .próbowałam je upiec 4 razy -niestety za każdym razem miałam zakalec . wpisałam przepis ponieważ mam nadzieje że " ktoś " się skusi i upiecze wspaniałe ciasto a ja będę mogła skonsultować swój bład w sposobie pieczenia
icon_neutral.gif


fotka : jak wygląda ciasto szachownica_do_wys_ania.JPG
 

Załączniki

  • szachownica_do_wys_ania.JPG
    szachownica_do_wys_ania.JPG
    27.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,422
1,514
113
Ewelinko, jeśli robiłaś wg przepisu, który podałaś w wątku o zakalcach - to może teraz spróbuj zrobić dokładnie wg tu podanego przepisu i z tych składników. Wg mnie to są różne przepisy. Np. tu jest mąka ziemniaczana, inne ilości mąki, jajek, kakao. Może w tych zmianach tkwił błąd.
gruebel_2.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Zrobilam to ciasto
icon_biggrin.gif

Wyszlo troche koslawe, ale w smaku pycha
icon_biggrin.gif

No to tak
Pieklam 25 min. i uwazam, ze jeszcze ciut za dlugo, bo paski zaczely od siebie odchodzic. - Nie wiem czy to z winy za dlugiego pieczenia, ale tak mi sie wydaje...
Mleko opuscilam, bo- zapomnialam
icon_redface.gif
Przypomnialo mi sie, jak juz jedna polowe mialam wymieszana z kakao
icon_mrgreen.gif

Masla dalam 250 g w tym ze dwie -trzy lyzki prosto z lodowki, bo mi braklo, smietane rowniez dalam prosto z lodowki .
Po wylaczeniu piekarnika, zostawilam ciasto jeszcze na jakies 5 min.
Przekroilam jeszcze cieple ( nie moglam sie doczekac i chcialam sprawdzic, czy wyszlo) - dlatego z wygladu jest takie sobie.
Nie mialam ani polewy, ani czekolady, wiec na zdjeciu jest bez - zreszta to ciacho jest tylko dla nas, wiec moze tak byc
icon_wink.gif

Ale jest pyszne, bardzo puchate, chocby biszkoptowe, ale wilgotniejsze.
Aha- przelozylam Sliwkowa nutella
Fajne, kiedys je jeszcze zrobie
icon_biggrin.gif


Tak mi wyszlo

PICT0004.JPG
 

Załączniki

  • PICT0004.JPG
    PICT0004.JPG
    72.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Dzieki
bussi.gif
- Wlasnie wcielismy po kawalku i musze powiedziec, ze mimo, ze sie troche rozwala, to jest super!
Sliwkowa nutella pysznie komponuje sie z tym ciastem
icon_biggrin.gif


Wpakowalam masy do woreczka do zamrazania i ucielam rogi
icon_biggrin.gif
Dziurki zrobilam troche wieksze, a paski surowego ciasta byly mniej- wiecej ok. 1,5 (?) -2 cm.

Ewelinko- dziekuje, ze wpisalas ten przepis
icon_biggrin.gif
bussi.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Margot @ 10 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=702364ładnie wygląda ,jeszcze polewa i może być dla dostojnych gości
Jakbym miala cos na polewe, to bym zrobila, ale nie chce mi sie leciec specjalnie do sklepu.
Na dzisiaj nie planowalam zadnego ciasta
icon_mrgreen.gif
wiec nie mam wszystkich "podstawowych" skladnikow
icon_mrgreen.gif


CYTATA może to mleko jest nie potrzebne w przepisie?!
Nie wiem, skoro mi wyszlo bez mleka
gruebel_2.gif


Jak zrobie nastepnym razem - a zrobie je na pewno, bo i mi, i Mezowi bardzo smakuje, to dodam mleko i zobacze, jaka bedzie roznica.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Tylko szczerze powiem, ze to odzielanie paskow, troche przeszkadza w krojeniu
icon_mrgreen.gif

No, ale moze powinnam poczekac, az to bardziej przestygnie, a nie tak od razu.
Moze by sie mniej rozwalalo
icon_mrgreen.gif

Ale co tam! Smak sie liczy
icon_mrgreen.gif
Poza tym wiem, ze nastepnym razem wyjdzie lepiej
biggrinflip.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
Caritka @ 10 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=702361Zrobilam to ciasto
icon_biggrin.gif

Wyszlo troche koslawe, ale w smaku pycha
icon_biggrin.gif

No to tak
Pieklam 25 min. i uwazam, ze jeszcze ciut za dlugo, bo paski zaczely od siebie odchodzic. - Nie wiem czy to z winy za dlugiego pieczenia, ale tak mi sie wydaje...
Mleko opuscilam, bo- zapomnialam
icon_redface.gif
Przypomnialo mi sie, jak juz jedna polowe mialam wymieszana z kakao
icon_mrgreen.gif

Masla dalam 250 g w tym ze dwie -trzy lyzki prosto z lodowki, bo mi braklo, smietane rowniez dalam prosto z lodowki .
Po wylaczeniu piekarnika, zostawilam ciasto jeszcze na jakies 5 min.
Przekroilam jeszcze cieple ( nie moglam sie doczekac i chcialam sprawdzic, czy wyszlo) - dlatego z wygladu jest takie sobie.
Nie mialam ani polewy, ani czekolady, wiec na zdjeciu jest bez - zreszta to ciacho jest tylko dla nas, wiec moze tak byc
icon_wink.gif

Ale jest pyszne, bardzo puchate, chocby biszkoptowe, ale wilgotniejsze.
Aha- przelozylam Sliwkowa nutella
Fajne, kiedys je jeszcze zrobie
icon_biggrin.gif


Tak mi wyszlo

Pokaż załącznik 25930
Caritko napisz czy piekłaś w termoobiegu ? a może nie powinno być mleka
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
icon_question.gif
icon_question.gif
icon_question.gif

kochana napisz krok po kroku jak robiłaś .

bardzo się cieszę żę ciasto ci się udało
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
mam inne smaczne przepisy i chętnie podam ( które piekłam juz kilka razy
icon_mrgreen.gif
lecker.gif
mniam.gif
)

piekne ciasto
lecker.gif
icon_mrgreen.gif
i takie apetyczne
mniam.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
ewelinka111 @ 10 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=702418Caritko napisz czy piekłaś w termoobiegu ?
Ewelinko- pieklam bez termoobiegu, - na "gora-dol", bo termoobiegu nie posiadam.

CYTATa może nie powinno być mleka
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
icon_question.gif
icon_question.gif
icon_question.gif
- Nie wiem
icon_mrgreen.gif
Poprostu zapomnialam go dodac. Gdybym nie zapomniala wyciagnac go z lodowki, na pewno bym dala
icon_biggrin.gif


CYTATkochana napisz krok po kroku jak robiłaś .
Nie wiem, czy jest sens powtarzac sposob wykonania, ktory podalas
icon_biggrin.gif

Robilam dokladnie tak, jak napisalas w punktach, czyli:
przygotowalam miske
icon_wink.gif
i wrzucalam do niej pokolei :
maslo, cukier, cukier waniliowy, jajka, make ziemniaczana, - odmierzylam zwykla make, nasypalam do niej proszek do pieczenia ( wlaczylam piekarnik
icon_wink.gif
)
i przesialam do skladnikow w misce.
Calosc wymieszalam mikserem, nie trwalo to dlugo, nawet obawialam sie, ze za krotko.
Podzielilam mase na pol, do jednej wsypalam odmierzajac pokolei :
- kakao, smietane, reszte cukru, znow chwile przemieszalam.
Napelnilam woreczki masa, ucielam koncowke woreczka i wyciskalam na papier
To wszystko.
Ciasto, wbrew pozorom bardzo szybko sie robi
icon_biggrin.gif


CYTATbardzo się cieszę żę ciasto ci się udało
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
mam inne smaczne przepisy i chętnie podam ( które piekłam juz kilka razy
icon_mrgreen.gif
lecker.gif
mniam.gif
)
Dziekuje, Ewelinko
icon_biggrin.gif

A co do przepisow, mozesz wpisac
icon_wink.gif
Jesli nie ja, to moze ktos inny skorzysta
icon_wink.gif


CYTATpiekne ciasto
lecker.gif
icon_mrgreen.gif
i takie apetyczne
mniam.gif
bussi.gif

Zaprosilabym Cie na nie
icon_biggrin.gif
- Szkoda, ze jestes daleko.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Np. biszkopt, kiedy sie upiecze, odstaje od scianek. Moze te paski sie rozdzielily wlasnie dlatego, ze czas pieczenia byl zbyt dlugi. Zobaczcie jak ladnie sa zlaczone tutaj:
http://www.coquinaria.it/ubb/ultimatebb.ph...pic/5/9032.html
170°C i 20 minut
Nielatwo chyba jednak tak zrecznie wyjac te wszystkie "obrecze".
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Linn @ 10 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=702430Np. biszkopt, kiedy sie upiecze, odstaje od scianek. Moze te paski sie rozdzielily wlasnie dlatego, ze czas pieczenia byl zbyt dlugi.
No wlasnie, ja tez stawiam na to, ze mimo, ze pieklam 25 min. - to jeszcze to bylo za dlugo.
Tym bardziej, ze to ciasto jest takie biszkoptowe.
Nastepnym razem bede piec jeszcze krocej.

CYTATZobaczcie jak ladnie sa zlaczone tutaj:
http://www.coquinaria.it/ubb/ultimatebb.ph...pic/5/9032.html
170°C i 20 minut
Nielatwo chyba jednak tak zrecznie wyjac te wszystkie "obrecze".
Widzialam kiedys w -Plusie taka obrecz do szachownic, ale nie kupilam.
W sumie nawet nie zaluje, jakos mnie nie kusila
icon_mrgreen.gif

A z wyciagnieciem tego, to faktycznie- chyba trzeba miec wprawe
icon_biggrin.gif
 

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
[quote name='Caritka' date='10 May 2008, 20:30 ' post='702427']
Ewelinko- pieklam bez termoobiegu, - na "gora-dol", bo termoobiegu nie posiadam.
- Nie wiem
icon_mrgreen.gif
Poprostu zapomnialam go dodac. Gdybym nie zapomniala wyciagnac go z lodowki, na pewno bym dala
icon_biggrin.gif

Nie wiem, czy jest sens powtarzac sposob wykonania, ktory podalas
icon_biggrin.gif

Robilam dokladnie tak, jak napisalas w punktach, czyli:
przygotowalam miske
icon_wink.gif
i wrzucalam do niej pokolei :
maslo, cukier, cukier waniliowy, jajka, make ziemniaczana, - odmierzylam zwykla make, nasypalam do niej proszek do pieczenia ( wlaczylam piekarnik
icon_wink.gif
)
i przesialam do skladnikow w misce.
Calosc wymieszalam mikserem, nie trwalo to dlugo, nawet obawialam sie, ze za krotko.
Podzielilam mase na pol, do jednej wsypalam odmierzajac pokolei :
- kakao, smietane, reszte cukru, znow chwile przemieszalam.
Napelnilam woreczki masa, ucielam koncowke woreczka i wyciskalam na papier
To wszystko.
Ciasto, wbrew pozorom bardzo szybko sie robi
icon_biggrin.gif

Dziekuje, Ewelinko
icon_biggrin.gif

A co do przepisow, mozesz wpisac
icon_wink.gif
Jesli nie ja, to moze ktos inny skorzysta
icon_wink.gif

bussi.gif

Zaprosilabym Cie na nie
icon_biggrin.gif
- Szkoda, ze jestes daleko.
[/quote

piekne ciasto Caritko piekne
icon_mrgreen.gif
lecker.gif
mniam.gif
dzieki twojemu udanemu wypiekowi powtórzę pieczenie. upiekę jutro lub w poniedziałek ( rano jestem sama w domu )
serdecznie pozdrawiam
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Cinka @ 10 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=702465A czemu miałby być problem? One jak rozumiem służą wyłącznie do nalania ciasta do formy i po nalaniu obu kolorów się je usuwa - to chyba wystarczy równo podnieść do góry? Nie?
Racja
icon_biggrin.gif

Nie wiem czemu, ale odkad ja zobaczylam w Plusie, to myslalam, ze trzeba piec z tym czyms
icon_mrgreen.gif

I juz widzialam, jak wyciagam ta obrecz razem z ciastem
icon_mrgreen.gif
Moze dlatego mnie to mnie nie kusilo
rofl.gif

Slepota, normalnie...- a widzialam to zdjecie surowego ciasta
icon_mrgreen.gif

- Chociaz z tym, pewnie tez by szlo piec, ale ciasto mogloby sie rozwalac czy cos, wiec to jest chyba tylko po to, zeby nalac/nalozyc ciasto i wyciagnac
icon_biggrin.gif


CYTATCaritko bardzo apetyczna ta twoja szachownica
icon_biggrin.gif