- Paź 13, 2007
- 894
- 0
- 0
ciasto szachownica
kostka masła
cuk.waniliowy
szkl.cukru
4 jaja
1 i 1/4 szkl mąki pszennej
1/2 szkl.maki ziemniaczanej
2 łyczeki proszku do pieczenia (kopiaste)
1/2 szklanki letniego mleka
3 łyżki kakao
2 łyzki gęstej śmietany
konfitura różana
polewa do ciasta
1) makę + proszek do pieczenia przesiac .
2)masło ,3/4 szklanki cukru (reszte zachować ) , cuk.waniliowy ,jajka , mąkę i mąkę ziemniaczaną ,mleko utrzeć mikserem na gładką masę
3) mase podzielic na 2- cześci .do jednej dodac kakao , śmietane , cukier wymieszać mikserem .
4) na dużej blasze wyciskać paski jasnego i ciemnego ciasta na przemian .
5) piec ok 40 min 170C
6) ciasto podziel na 3 części przełóż konfitura i polej polewa .
ciasto na foto wygląda wspaniale i smakowicie .próbowałam je upiec 4 razy -niestety za każdym razem miałam zakalec . wpisałam przepis ponieważ mam nadzieje że " ktoś " się skusi i upiecze wspaniałe ciasto a ja będę mogła skonsultować swój bład w sposobie pieczenia
fotka : jak wygląda ciasto
kostka masła
cuk.waniliowy
szkl.cukru
4 jaja
1 i 1/4 szkl mąki pszennej
1/2 szkl.maki ziemniaczanej
2 łyczeki proszku do pieczenia (kopiaste)
1/2 szklanki letniego mleka
3 łyżki kakao
2 łyzki gęstej śmietany
konfitura różana
polewa do ciasta
1) makę + proszek do pieczenia przesiac .
2)masło ,3/4 szklanki cukru (reszte zachować ) , cuk.waniliowy ,jajka , mąkę i mąkę ziemniaczaną ,mleko utrzeć mikserem na gładką masę
3) mase podzielic na 2- cześci .do jednej dodac kakao , śmietane , cukier wymieszać mikserem .
4) na dużej blasze wyciskać paski jasnego i ciemnego ciasta na przemian .
5) piec ok 40 min 170C
6) ciasto podziel na 3 części przełóż konfitura i polej polewa .
ciasto na foto wygląda wspaniale i smakowicie .próbowałam je upiec 4 razy -niestety za każdym razem miałam zakalec . wpisałam przepis ponieważ mam nadzieje że " ktoś " się skusi i upiecze wspaniałe ciasto a ja będę mogła skonsultować swój bład w sposobie pieczenia
fotka : jak wygląda ciasto
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: