Ciasto szachownica

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,193
13
38
Caritka @ 10 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=702477- Chociaz z tym, pewnie tez by szlo piec, ale ciasto mogloby sie rozwalac czy cos, wiec to jest chyba tylko po to, zeby nalac/nalozyc ciasto i wyciagnac
icon_biggrin.gif
Szło by piec - tylko po co
icon_mrgreen.gif

Łatwiej upiec dwa placki, kakaowy i jasny, obręczami wykroić kółka i poskładać/posklejać kremem tworząc szachownicę... ale to mielibyśmy tylko dwa rządki - żeby ładnie było potrzebne byłyby 4 placki - po 2 jasne i 2 ciemne. Nie wiem tylko jakby wyglądało składanie bo... musiałoby to być ciasto ciut sztywniejsze niż biszkopt bo wycięte okręgi mogłyby się pokruszyć.
Ale np ciasto od metrowca mogłoby się sprawdzić w tej roli
icon_wink.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,450
0
36
Cinka @ 10 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=702489Szło by piec - tylko po co
icon_mrgreen.gif
- Zeby sie stresowac przy wyciagniu
rofl.gif

icon_wink.gif


CYTATŁatwiej upiec dwa placki, kakaowy i jasny, obręczami wykroić kółka i poskładać/posklejać kremem tworząc szachownicę... ale to mielibyśmy tylko dwa rządki - żeby ładnie było potrzebne byłyby 4 placki - po 2 jasne i 2 ciemne. Nie wiem tylko jakby wyglądało składanie bo... musiałoby to być ciasto ciut sztywniejsze niż biszkopt bo wycięte okręgi mogłyby się pokruszyć.
Ale np ciasto od metrowca mogłoby się sprawdzić w tej roli
icon_wink.gif
Ale prawde mowiac, takie sklejanie paskow, to ja nie wiem...
Wydaje mi sie, ze to i tak by sie rozjezdzalo, a jeszcze, jakby ciacho bylo wysokie, to dopiero zle by sie kroilo.
Ta szachownica wyszla mi wysoka i paski odchodzily od siebie ( nie wszystkie i w niektorych miejscach) i juz mialam lekki problem,
a nie wyobrazam sobie, jakby te paski byly osobno poskladane.
Dla mnie bylby to problem i nie wierze, ze udaloby mi sie ladnie pokroic.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,193
13
38
No ja nie wiem - ale tak się robi tort szachownicowy
icon_mrgreen.gif
tylko te wykrojone krążki skleja się też kremem... potem smaruje się warstwę kremu po pierwszej warstwie ciasta i znowu krążki posklejane kremm. Może zalezy jeszcze co to za krem, jakie ciasto no i napewno zostawia się gotowy do zastygnięcia całości w chłodzie. Jak masa zesztywnieje to powinno dać się ładnie pokroić jak zwykły tort
icon_smile.gif

Tak mi się przynajmniej zdaje
zahnlos.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,450
0
36
Cinka @ 10 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=702501No ja nie wiem - ale tak się robi tort szachownicowy
icon_mrgreen.gif
tylko te wykrojone krążki skleja się też kremem... potem smaruje się warstwę kremu po pierwszej warstwie ciasta i znowu krążki posklejane kremm.
Wiem, ze sa zdolniejsi ode mnie
icon_mrgreen.gif

Ja- na przyklad- za taki tort szachownicowy, bym sie nie zabierala
icon_mrgreen.gif

Moge sobie wyobrazic- co by sie dzialo - i ze mna, i z ciastem
rofl.gif


CYTATMoże zalezy jeszcze co to za krem, jakie ciasto no i napewno zostawia się gotowy do zastygnięcia całości w chłodzie. Jak masa zesztywnieje to powinno dać się ładnie pokroić jak zwykły tort
icon_smile.gif

Tak mi się przynajmniej zdaje
zahnlos.gif
Jesli chodzi o krem, ktory zastygajac polaczy wszystkie czesci, to mysle, ze mialabym jakies szanse, na zrobienie takiego tortu
rofl.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,193
13
38
Eeee myślę że cały problem w takim torcie polega własnie na odpowiednim cieście - takim sztywniejszym, co by pokrojone krążki były dość stabilne i nie gięły się i nie kruszyły przy przenoszeniu
icon_smile.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,450
0
36

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,193
13
38
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,450
0
36
Cinka @ 10 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=702509
rofl.gif

Każde ciasto gdzies ma swój koniec...
icon_lol.gif
a później to nie stoi nic na przeszkodzie by skonstruować kolejne
fiesgrins.gif
Bede je oszczedzac, zamroze, wysusze i starczy na dlugo
icon_mrgreen.gif


Ja chyba ide juz spac, bo jeszcze na prawde mnie cos pokusi
icon_mrgreen.gif

Aha, nie, bo i tak nie mam jajek
icon_lol.gif



p.s. prosze, nie szukaj mi przepisow bez jajek <blagam>
rofl.gif


CYTATWygonią nas zaraz z tej szachownicy - polegniemy jak dwa pionki
cluebat.gif
Racja
icon_mrgreen.gif

Juz milcze
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
14,876
3
0
Zrobiłam wczoraj wieczorem, wyszło super
icon_mrgreen.gif
mniam.gif
. później wrzucę zdjecia, bo teraz muszę wyjść.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,450
0
36
A ja chcialam dodac, ze dzisiaj, ciasto jest o wiele, wiele lepsze.
Wczoraj bylo za swieze na dzielenie porcji
icon_wink.gif
(moim zdaniem
icon_wink.gif
)
Dzisiaj potrafilam uciac nawet cienki kawalek i nic sie nie rozwalalo -no, moze ciutke. W kazdym razie- o wiele mniej, niz wczoraj.
Pieknie sie wszystko przegryzlo, sliwkowa nutella je &quot;nasaczyla&quot;, jest bardziej mokre (?) - i na prawde jest pyszniejsze
icon_biggrin.gif


Tak wyglada dzisiaj
icon_biggrin.gif


PICT0005.JPG
 

Załączniki

  • PICT0005.JPG
    PICT0005.JPG
    80.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,450
0
36
Dzisiaj tak
icon_biggrin.gif
icon_mrgreen.gif

-Sama sie zdziwilam, ze wszystko - jakby sie skleilo ze soba
icon_biggrin.gif


Dziekuje
bussi.gif


Na pewno przepis zapisuje
icon_biggrin.gif
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,596
0
0
Ale ładne Caritko !
Naprawdę udany ten Twój wypiek !
fiesgrins.gif


JA tam tego ciasta nigdy nie zrobię tylko będę podziwiać, bo mnie przeraża ilość margaryny (tłuszczu
icon_wink.gif
)
rofl.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,807
0
0
Nie powinno to byc trudne, ale niektorzy rozne rzeczy w kuchni wyprawiaja
icon_mrgreen.gif
Jest tylko uwaga, ze po wyjeciu obreczy nalezy je umyc i wysuszyc / przed uzyciem ich w drugiej tortownicy /.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
14,876
3
0
Więc tak: moje jajka były gigantyczne
fiesgrins.gif
, zatem zamiast 4 dałam 2.
Dałam 1/2 kostki masła, to moja wypróbowana ilość na taka ilość mąki.

Do całej masy dałam 2 łyżki gestej smietany i ok. 6 łyzek mleka. Trudno mi to określać, bo ja daję &quot;na oko&quot;, wiedząc jaką konsystencję chcę uzyskać. tu chodzi o taką, by ciasto swobodnie dawało się wyciskać, ale jednocześnie pozostawało w swym kształcie po wyciśnięciu, a nie rozpływałao sie na boki.
Dopiero potem podzieliłam masą na 2.
Do części z kakao dodałam jeszcze &quot;chlapkę&quot; mleka, jak mówi Małgosimi
icon_wink.gif
, bo kakao dodatkowo zagęszcza.

Wyciskałam na papier do pieczenia z torebek śniadanoiwych z obcietym rożkiem. dobrze szło.
icon_biggrin.gif


Piekłam 20 min w temp. 180 stopni, bo to 170 z przepisu nie przekonuje mnie
icon_wink.gif


Warstwy sklejałam za pomoca nutelli, na wierzch zrobiłam polewę czekoladową ( masło, culier, ciemne kakao, doprowadzone do wrzenia razem )
Posypałam wiórkami.

Jest super i wchodzi do stałego repertuaru!

Roboty nie dużo, a wygląda tak, jakby ktoś spędził nad nim dzien i noc, układając te paseczki
icon_wink.gif


Paski nie zchodzą się idealnie, bo się spieszyłam przy wyciskaniu, nastepnym razem zrobię już a matematyczną precyzją.
icon_mrgreen.gif



S4021249.JPG


Ja jestem bardzo zadowolona
mniam.gif
 

Załączniki

  • S4021249.JPG
    S4021249.JPG
    41.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy