- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
Ciasto łatwe w wykonaniu, szybkie, znalezione TU
Składniki :
Resztę mleka wlać do drugiego naczynia dodać obie mąki, jaja i zmiksować. Obie masy połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać i zagotować.
Blachę do pieczenia o wymiarach ok. 40 x 25 wyłożyć warstwą herbatników.
Wylać masę na herbatniki, wyrównać, na to wyłożyć drugą warstwę herbatników.
Podgrzać masę krówkową aby było ją łatwo rozprowadzić i rozsmarować na herbatnikach.
Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Miksować śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru aż zgęstnieje po czym dodać wystudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać.
Wylać na masę toffi.
Polewę można zrobić z rozpuszczonej tabliczki czekolady, posypać wiórkami kokosowymi lub / i orzechami.
Pozwolić składnikom się przegryźć przez przynajmniej 1h.
zdjęcia będą później.
Składniki :
- 1l mleka
- 1 szkl cukru
- masło roślinne lub margaryna do pieczenia (200g)
- 1 szkl mąki krupczatki
- 1 szkl mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1/2 l śmietany 30%
- 1 puszka gotowej masy krówkowej lub toffi
- 2 łyżki żelatyny
- 1/2 szkl wody
- herbatniki (do przełożenia dwóch warst na blasze) u mnie z Lidla herbatniki maślane 400g 2 opakowania
Resztę mleka wlać do drugiego naczynia dodać obie mąki, jaja i zmiksować. Obie masy połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać i zagotować.
Blachę do pieczenia o wymiarach ok. 40 x 25 wyłożyć warstwą herbatników.
Wylać masę na herbatniki, wyrównać, na to wyłożyć drugą warstwę herbatników.
Podgrzać masę krówkową aby było ją łatwo rozprowadzić i rozsmarować na herbatnikach.
Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Miksować śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru aż zgęstnieje po czym dodać wystudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać.
Wylać na masę toffi.
Polewę można zrobić z rozpuszczonej tabliczki czekolady, posypać wiórkami kokosowymi lub / i orzechami.
Pozwolić składnikom się przegryźć przez przynajmniej 1h.
zdjęcia będą później.
Ostatnią edycję dokonał moderator: