Ciasto szefa

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Ciasto łatwe w wykonaniu, szybkie, znalezione TU

Składniki :


  • 1l mleka
  • 1 szkl cukru
  • masło roślinne lub margaryna do pieczenia (200g)
  • 1 szkl mąki krupczatki
  • 1 szkl mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1/2 l śmietany 30%
  • 1 puszka gotowej masy krówkowej lub toffi
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szkl wody
  • herbatniki (do przełożenia dwóch warst na blasze) u mnie z Lidla herbatniki maślane 400g 2 opakowania
Pół litra mleka wlać do garnka, dodać cukier, masło i zagotować.
Resztę mleka wlać do drugiego naczynia dodać obie mąki, jaja i zmiksować. Obie masy połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać i zagotować.
Blachę do pieczenia o wymiarach ok. 40 x 25 wyłożyć warstwą herbatników.
Wylać masę na herbatniki, wyrównać, na to wyłożyć drugą warstwę herbatników.
Podgrzać masę krówkową aby było ją łatwo rozprowadzić i rozsmarować na herbatnikach.
Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Miksować śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru aż zgęstnieje po czym dodać wystudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać.
Wylać na masę toffi.
Polewę można zrobić z rozpuszczonej tabliczki czekolady, posypać wiórkami kokosowymi lub / i orzechami.

Pozwolić składnikom się przegryźć przez przynajmniej 1h.

zdjęcia będą później.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

izunia2007

Member
Cze 4, 2008
1,294
0
0
Hm..... zimne mleko + 2 szklanki mąki i bez pieczenia albo gotowania ? Przyznam że pierwszy raz słyszę o takim przepisie
denknach.gif
 

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
W przepisie na stronie Winiar jest by obie masy po połączeniu zagotować.
Myślę,że to tylko przeoczenie przy wpisywaniu.
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
oczywiście, dziękuję za trafne spostrzeżenia, przeoczyłam słowo 'zagotować'
dump.gif
Już poprawiłam.
Właśnie znowu je robię i oczywiście gdy ostygnie zrobię zdjęcia.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Modyfikacją, jaką wprowadziłam na prośbę męża, to widoczne na zdjęciu orzechy ziemne (bez soli) i rodzynki.
Na to położyłam bitą śmietanę z żelatyną i polałam roztopioną czekoladą a wierzch posypałam zmielonymi migdałami.


DSCF0828.JPG


Leży teraz wszystko w lodówce i czuję, jak język ucieka mi do....
rofl.gif

Ależ to jest pyszne!
 

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Piekne! Przy najblizszej okazji do zrobienia (=okazji, bo moja rodzina jest "nieciastkowa" a ja przeciwnie, a wiec kto na tym cierpi, no kto)
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Margarete, zupełnie nie rozumiem, jak można być nieciastkowym
gruebel_2.gif

To ciasto nie jest dietetyczne, ale jeśli zjesz kawałek a potem dla relaksu 10 razy wejdziesz pieszo na 10 piętro i z powrotem, to będziesz rozgrzeszona
rofl.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
W naszej szkole zawsze największe wzięcie miały wszelkie ciasta z galaretkami i owocami, szarlotki, serniki itp
 

Tina86

Member
Lut 1, 2009
3,200
8
38
A u mojej córki w przedszkolu najlepiej zawsze szły muffinki, tylko musiały być ozdobione jakimiś drażami, żelkami.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy