Ciasto toffi -bez pieczenia

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
Ja robię podobne ciasto,w domu nazywamy je "czarnym"
icon_smile.gif


wartstwy idą tak (od dołu)

herbatniki
masa budyniowa
krakersy
mleko skondensowane ugotowane
płatki migdałowe
bita śmietana
starta czekolada

pyycha
icon_smile.gif
 

Jeny77

Member
Lis 18, 2005
48
0
0
sylwia18 obiecane zdjecia
icon_smile.gif


ciasto%20tofi_2.jpg
 

Jeny77

Member
Lis 18, 2005
48
0
0
ciasto%20tofi_1.jpg
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Jeny qrcze on w ogóle nie wygląda, żeby był na ciastkach :shock:

Super Ci wyszedł...
Mówię to ja- Ilona która odstawia słodycze :oops:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Jeny super fotki przepysznie to Twoje ciacho wygląda
icon_razz.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Zdjęcia, mimo, że robione telefonem, są świetne- widać wszystko co trzeba
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

Jeny77

Member
Lis 18, 2005
48
0
0
Dziekuje serdecznie Kochane Dziewczyny
:mrgreen:
 

Jeny77

Member
Lis 18, 2005
48
0
0
...

Musze zatem pochawlić mojego męża za zrobienie takich fotek

Miłego dnia życzę.

:blume:
 

miranka

Member
Sie 16, 2005
415
0
0
AnnoH, dokładnie z gotowania mleka powstaje masa toffi. Mleko SŁODZONE w puszce, do wody na ok 2-2,5 godz. Ma być przykryte wodą. Sprawdzać, czy woda nie wyparowała. Dolewać gorącą.Po wyjęciu odczekać kilka minut i otwierać. Delikatnie!!!
Otwieraczem najpierw zrobić dziurkę, potem otwierać dalej.
Dobrze jest ugotować dwie puszki, wtedy druga idzie do lodówki i czeka, albo na następne ciast, albo można np. posmarować wafle, jak najdzie ochota na coś słodkiego :mrgreen:
 

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
36
No i ja się skusiłam na to ciasto. Zdjęcie postaram się wstawić jutro.
Jeżeli chodzi o doznania smakowe - maużowi bardzo smakowało, mnie odrobinę mniej, ponieważ w masie budyniowej za bardzo było mi czuć masłem roślinnym. Zastanawiam się, czy następnym razem nie zrobić z masą napoleonkową Hihiii. Za radą Joannys na wierzch dałam śmietanę Śnieżkę
icon_smile.gif
.
W każdym bądź razie dziękuję za przepis, bo ciacho jesz rzeczywiście szybkościowe do wykonania, pod warunkiem, że wcześniej przygotowało się masę tofiową ;) .
 

miranka

Member
Sie 16, 2005
415
0
0
Basiau, masło roślinne wyczuwasz w budyniu??
O kurcze, masz podniebienie kobieto :mrgreen:
Ale poważnie, ja tego nie czułam. Co innego, gdyby to był gotowany budyń łączony z masłem roślinnym.
Ale podniebienia są różne. ja ostatnio nie moge jeść ciasta w którym jest soda. Wyczuwam jej smak i nie smakuje mi. A wcześniej jadłam ,że hej.
Ciesze się,ze mimo tego masła smakowało ;)
 

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
Zrobilam dzisiaj znowu- moj maz przepada za tym ciastem.....wyszlo baaardzo nieefektownie, ale to moja wina......nie mialam za duzo czasu, wylozylam goracy, jeszcze dosyc rzadki budyn, krakersy sie w nim utopily a potem ciezsza masa toffi - no, ale w smaku dalej wspaniale :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .......maz zjadl polowe wczoraj wieczorem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

P.S...ciasto jest zdecydowanie swiatowe, bo moje smakuje w Izraelu ;) ;) ;) ;) ;) :lol: :lol: :lol: :lol:
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy