Ciasto toffi -bez pieczenia

dorga

Member
Kwi 5, 2006
309
0
16
Czy wszystkie używałyście do masy budyniowej masła roślinnego, bo jakoś boję się, że będzie je czuć. Może lepiej będzie dać masło lub margarynę?

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Podciągam bo robię.

Tylko zastanawia mnie czy pszenna tortowa zwykła może być zamiast tej krupczatki .. ?
Albo szklanka proszku budyniowego ?
gruebel_2.gif

jak to tam jest ? co jest takiego w krupcztce, to chyba odmiana jakaś pszennej ?
gruebel_2.gif

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
mozesz jak lubisz b.słodkie.
przy takim cieście nigdy nie dawałam masy karpatkowej z torebki, bo ona dla mnie jest przeraźliwie przesłodzona, a w połączeniu z toffi to już w ogóle
icon_wink.gif

iwki

Member
Cze 3, 2008
365
0
0
tylko ja tu nie mam mleka skondensowanego w puszce
cry_1.gif
tylko kartonik - nie wiem czy mozna go gotowac , czy eksploduje
dontknow.gif
tomate.gif

moze ktos wie ?

zunia

Member
Cze 11, 2008
115
0
0
Robiłam to ciasto, jest naprawdę super, tylko ja na wierzch nie dawałam czekolady tylko pokruszone krakersy, wtedy ta słodkość z karmelu świetnie się komponuje ze słonymi krakersami, zdjęcie niestety tylko w całości, ciasto było robione dla szwagierki. Aha, ja do masy budyniowej używam zawsze Kasi, wychodzi extra.

Załączniki

• ostatnie_115.jpg
    ostatnie_115.jpg
    1.1 MB · Wyświetleń: 0

zunia

Member
Cze 11, 2008
115
0
0
Ja czasami mleko skodensowane wlewam do rondelka i wstawiam go do gotującej się wody w drugim rondelku, wtedy widzę jak się robi karmel.

ulinek

Member
Paź 20, 2007
22
0
0
na święta jak znalazł..... zrobie z pewnością

i wstawię jakieś swoje fotki

Ostatnią edycję dokonał moderator:

-Anula-

Member
Maj 5, 2006
27
0
0
zrobiłam mężowi na imieniny do pracy... i uwaga, CHŁOPAKI zażyczyli sobie, żeby im spisać przepis, będą robić!
lecker.gif
tak im posmakowało...mniam!

zebrra

Member
Paź 29, 2008
21
0
0
Bardzo dziękuję za przepis, co prawda nie jadłam ciacha, bo jestem na diecie, ale stoi od wczorajszego wieczora w lodówce i czeka na dzisiejszych gości. Z powodu pewnych lodówkowych braków (a nie mam jak wyjść z domu, bo siedzę z chorym synkiem) musiałam dopuścić się pewnych modyfikacji, co mam nadzieję, nie wpłynie znacząco na efekt koncowy...
icon_smile.gif
I tak:
1.zamiast herbatników i krakersów upiekłam biszkopt
2.zamiast gotowania masy budyniowej, użyłam 2 budyni śmietankowych ugotowanych w 3/4 ilosci mleka + pół kostki masła
3.zamiast gotowego mleka skondensowanego sama zrobiłam masę toffi, gotując 0,5l mleka z 400g cukru, przez ok 1,5-2h mieszając często, na koniec po ostygnięciu zmiksowałam z 100g masła
I to chyba tyle z modyfikacji, mam nadzieję, ze goście pochwalą
icon_smile.gif
Jak ukroję zrobię fotkę i wkleję
icon_smile.gif

Pozdrawiam
icon_smile.gif

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Podnosze, bo chcialabym zrobic cos efektownego na urodziny mojej cioci, cos innego niz zwykle niedzielne wypieki. W zalozeniu wezmie do pracy w srode, wiec chyba powinnam zrobic jutro wieczorem, zeby te krakersy zmiekly. Zastanawiam sie tylko czy nie wplynie to jakos na swiezosc ciasta. Ta bita smietana...

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy