Ciasto wymyślone ;)

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Z braku składników na konkretne ciasto zrobiłam z tego co miałam. Wyszło dość smaczne - dół lekko kwaśny, góra słodka.
biszkopt_francus.jpg

Biszkopt pieczony z przepisu Hichotki, przekrojony na dwa. Z ciasta francuskiego wycięty okrągły placek i upieczone.

Dodadtkowo:
-budyń czekoladowy
-sok porzeczkowy (lub 3-4 łyżki dżemu lub galaretki porzeczkowej)
-czereśnie
-mleko skondensowane czekoladowe (ugotowane)

Budyń gotujemy na soku, lub wodzie z dodatkiem dżemu. Do gorącego wrzucamy czereśnie (bez pestek
icon_wink.gif
) i gorący wykładamy na jeden placek biszkoptowy. Przykrywamy plackiem francuskim. Na ciasto francuskie wykładamy czekoladowy karmel i przykryć drugim plackiem biszkoptowym.

Karmel najlepiej wykładać szprycą, ja swoją pożyczyłam i musiałam wykladać łyżką
icon_rolleyes.gif
Nie polecam
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • biszkopt_francus.jpg
    biszkopt_francus.jpg
    30.7 KB · Wyświetleń: 1

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Agusiu słodka jest tylko warstwa z karmelem. Ta z budyniem jest ani słodka, ani kwaśna
icon_mrgreen.gif

Ale smaczne to jest
daumen.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ale po co to ciasto francuskie do srodka? Przecież rozmaka
gruebel_2.gif
i robi sie z niego mamałyga lub gumowa wkładka
dontknow.gif

Sam karmel zgadzam sie, najlepiej przełamać jakimś kwaśnawym akcentem, nie raz tak robiłam. Polecam czarne porzeczki lub kwasnawy agrest, nieźle sie smakowo komponują. Może by rabarbar tez pasował
gruebel_2.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
A no miałam na zbyciu
icon_mrgreen.gif
Akulko - ani nie rozmokło ani gumowate się nie zrobiło. Nie mówię, że jest chrupiące, ale bez problemu daje się dziabać łyżeczką. Smakuje jak...francuskie
icon_mrgreen.gif


Bo to było tak....
icon_mrgreen.gif
Miało być inaczej, miał być biszkopt - masy- francuskie. Ale, że biszkopt wyszedł za gruby to go ciachnęłam na pół, a że francuskie było już wycięte i upieczone to wsadziłam do środka
icon_mrgreen.gif
U nas niestety nikt nie lubi biszkoptu z dżemem, więc szkoda było wywalić.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
"Ciasto kombinowane"
rofl.gif


A biszkopt to moglas nawet zostawic do obeschniecia i pozniej zamiast bułki blaszke obsypywać
icon_wink.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Ilona ja nie mam gdzie już chować tych do obeschnięcia
icon_wink.gif
Biszkopty mi nie wychodzą, zawsze spleśnieją
icon_mad.gif
za to mam placki miodowe i orzechowe
icon_lol.gif
którymi obsypuję boki tortów (po zmieleniu)
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
O - tez super.
Ja sie musze kiedys za pieczenie biszkoptow zabrac i przepis jakis dopasowac pod siebie.
Piekarnik tylko pavlova narazie widział
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy