Ciasto Wyszywanka

anni

Member
Wrz 1, 2009
276
0
0
Rodzaj przepisu
  1. wegetariański
IMG_6102_____1082___1086___1087___1080___1103_.JPG
Ciasto "wyszywanka"

Ciasto:
- 250 g miękkiej margaryny
- 2 szklanki mąki + do zagniatania
- 1 szklanka śmietany
- 3 żółtka (do ciasta)
- 3 białka (piana)
- 1/2 - 1 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody (zgaszonej octem) lub proszku do pieczenia
- 2 - 3 łyżeczki gorzkiego kakao
- siekane orzechy włoskie
- powidła śliwkowe

Krem:
- 250 g miękkiego masła
- mleko skondensowane słodzone (300 - 400 g) - (można zamienić gotowanym mlekiem skondensowanym)

Wykonanie:

Miękką margarynę utrzeć z 2 szklankami mąki. Dodać szklankę śmietany i żółtka utarte z cukrem oraz sodę gaszoną lub proszek do pieczenia. Wyrabiać ciasto, dodając ewentualnie mąkę, tak aby ciasto było miękkie.
Ciasto podzielić na trzy części. Do jeden z części dodać kakao. Ciasto z dodatkiem kakao podzielić na 2 części i włożyć do zamrażalnika.
Każdą z części białego ciasta, rozwałkować na 2 blachy ( 20 x 25) i posmarować kwaskowymi powidłami oraz posypać siekanymi orzechami włoskimi. Z białek ubić pianę i wyłożyć na każde z ciast z brytfannach. Na pianę utrzeć wyjęte z zamrażalnika ciasto kakaowe.
Pieczemy w temp. 175 - 180 stopni.
Upieczone blaty wystudzić a w tym czasie przygotować krem, którym przełożymy placki.

Miękkie masło utrzeć na puch i dalej ucierając, dodawać po 1 łyżce mleka. Kremem przełożyć placki.

Dziękuję Krystynie za pomoc z tłumaczeniem
icon_smile.gif
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,579
27
48
alez pieknie wyglada
mniam.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
15,957
1
0
Kolejny zamach na moją świeżo odzyskaną talię.
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,346
94
48
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
15,957
1
0
Marg @ 25 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=915076Ty się odchudzałaś PRZED ŚWIĘTAMI
icon_eek.gif


rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif


Ciasto bardzo, ale to bardzo, fotogeniczne i talioniszczące.
Ja się odchudzałam w poprzednią zimę!!! Zawsze jest przed jakimiś świętami! Jeszcze się nie zdążyłam nacieszyć że mi ekspedientki mówią: "to jest na panią za duże" i co robicie!
Ja tu już gdzieś pisałam że to jest spisek a to ciasto mnie tylko utwierdziło w tym przekonaniu.
gruebel_2.gif
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,346
94
48
samanta @ 25 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=915081Ja się odchudzałam w poprzednią zimę!!! Zawsze jest przed jakimiś świętami! Jeszcze się nie zdążyłam nacieszyć że mi ekspedientki mówią: "to jest na panią za duże" i co robicie!
Ja tu już gdzieś pisałam że to jest spisek a to ciasto mnie tylko utwierdziło w tym przekonaniu.
gruebel_2.gif
Ty się dla ekspedientek odchudzasz?? No z taką motywacją jeszcze się nie spotkałam
rofl.gif


Dla mnie są tylko jedne święta. Boże Narodzenie. Wielkanoc to już kulinarnie nie to.... no i tylko dwa dni....
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
15,957
1
0
Marg @ 25 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=915115Ty się dla ekspedientek odchudzasz?? No z taką motywacją jeszcze się nie spotkałam
rofl.gif


Dla mnie są tylko jedne święta. Boże Narodzenie. Wielkanoc to już kulinarnie nie to.... no i tylko dwa dni....
Nie dla ekspedientek złośliwcu jeden. Tylko dla siebie. Zdrowie moje na tym zyskuje i wygląd przy okazji też. A jak po wielu latach uwag typu: "na panią to będzie za małe" " nie mamy takich dużych rozmiarów" nagle słyszysz raz po raz: "na panią to będzie za duże" lub "nie mamy takich małych rozmiarów" to zaczynasz lubić ekspedientki. Przedtem nienawidziłam
rofl.gif
Wszystkie były chude - w przeciwieństwie do mnie. Teraz jakoś to się zmieniło.
rofl.gif
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,346
94
48
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
15,957
1
0

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
1
36
Czy mleko skondensowane ma być ugotowane i połączone z masłem czy trzeba ugotować mleko w puszcze i połączyć potem z masłem? Gotowy krem układamy na dolnej warstwie ciasta i przykrywamy drugim plackiem?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

anni

Member
Wrz 1, 2009
276
0
0
margolcia @ 27 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=915689Czy mleko skondensowane ma być ugotowane i połączone z masłem czy trzeba ugotować mleko w puszcze i połączyć potem z masłem?
można robić z mlekiem skondensowanym : utrzeć jej masłem.( ponieważ na foto) -masa będzie białe
a można i z gotową : gotowe mleko skondensowane utrzeć z masłem-masa będzie brunatna.
CYTATGotowy krem układamy na dolnej warstwie ciasta i przykrywamy drugim plackiem?
Tak,
icon_rolleyes.gif

Darujcie, jeśli dopuściłam błędy, źle piszę językiem polskim
icon_redface.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy