- Wrz 1, 2009
- 276
- 0
- 0
- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański

Ciasto "wyszywanka"
Ciasto:
- 250 g miękkiej margaryny
- 2 szklanki mąki + do zagniatania
- 1 szklanka śmietany
- 3 żółtka (do ciasta)
- 3 białka (piana)
- 1/2 - 1 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody (zgaszonej octem) lub proszku do pieczenia
- 2 - 3 łyżeczki gorzkiego kakao
- siekane orzechy włoskie
- powidła śliwkowe
Krem:
- 250 g miękkiego masła
- mleko skondensowane słodzone (300 - 400 g) - (można zamienić gotowanym mlekiem skondensowanym)
Wykonanie:
Miękką margarynę utrzeć z 2 szklankami mąki. Dodać szklankę śmietany i żółtka utarte z cukrem oraz sodę gaszoną lub proszek do pieczenia. Wyrabiać ciasto, dodając ewentualnie mąkę, tak aby ciasto było miękkie.
Ciasto podzielić na trzy części. Do jeden z części dodać kakao. Ciasto z dodatkiem kakao podzielić na 2 części i włożyć do zamrażalnika.
Każdą z części białego ciasta, rozwałkować na 2 blachy ( 20 x 25) i posmarować kwaskowymi powidłami oraz posypać siekanymi orzechami włoskimi. Z białek ubić pianę i wyłożyć na każde z ciast z brytfannach. Na pianę utrzeć wyjęte z zamrażalnika ciasto kakaowe.
Pieczemy w temp. 175 - 180 stopni.
Upieczone blaty wystudzić a w tym czasie przygotować krem, którym przełożymy placki.
Miękkie masło utrzeć na puch i dalej ucierając, dodawać po 1 łyżce mleka. Kremem przełożyć placki.
Dziękuję Krystynie za pomoc z tłumaczeniem
