Ciasto z buraczków

rastagatka

Member
Paź 6, 2009
363
0
0
Pierwszy raz zrobiłam i już mi się podoba, dlatego chcę się z Wami podzielić. Przepis znalazłam TUTAJ

Ciasto z buraczków

200 g surowych buraków startych na drobnej tarce
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
180 g miękkiego masła
3 jajka, osobno białka i żółtka
150 g cukru

Opcjonalnie: dowolne bakalie, ok. 100 g (ja dałam trochę orzechów i rodzynek)


Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem. W misce ubić pianę z białek. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, następnie buraczki i mąkę. Na końcu wmieszać pianę z białek. Jeśli pieczemy ciasto z bakaliami, należy dodać je na tym etapie. Przełożyć do keksówki (14x24 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami pszennymi lub bułką tartą. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut, w 160 st. C

Autorka podawała, żeby ostudzić w formie, moje ciasto nie zdążyło wystygnąć, było pyszne na ciepło, na szczęście zdążyłam zrobić zdjęcia.
DSC03108.jpg
DSC03112.jpg

Smacznego
icon_razz.gif

 

Załączniki

  • DSC03108.jpg
    DSC03108.jpg
    185.8 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC03112.jpg
    DSC03112.jpg
    242.8 KB · Wyświetleń: 0

rastagatka

Member
Paź 6, 2009
363
0
0
Foczko, naprawdę nie masz się czego obawiać, buraczków w ogóle nie wyczuwa się w smaku, a powodują, że ciasto jest wilgotne. W smaku przypomina trochę piernik, pewnie przez cynamon i imbir, ale jest dużo lżejsze i bardziej puszyste.
icon_razz.gif