- Paź 6, 2009
- 363
- 0
- 0
Pierwszy raz zrobiłam i już mi się podoba, dlatego chcę się z Wami podzielić. Przepis znalazłam TUTAJ
Ciasto z buraczków
200 g surowych buraków startych na drobnej tarce
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
180 g miękkiego masła
3 jajka, osobno białka i żółtka
150 g cukru
Opcjonalnie: dowolne bakalie, ok. 100 g (ja dałam trochę orzechów i rodzynek)
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem. W misce ubić pianę z białek. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, następnie buraczki i mąkę. Na końcu wmieszać pianę z białek. Jeśli pieczemy ciasto z bakaliami, należy dodać je na tym etapie. Przełożyć do keksówki (14x24 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami pszennymi lub bułką tartą. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut, w 160 st. C
Autorka podawała, żeby ostudzić w formie, moje ciasto nie zdążyło wystygnąć, było pyszne na ciepło, na szczęście zdążyłam zrobić zdjęcia.
Smacznego
Ciasto z buraczków
200 g surowych buraków startych na drobnej tarce
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
180 g miękkiego masła
3 jajka, osobno białka i żółtka
150 g cukru
Opcjonalnie: dowolne bakalie, ok. 100 g (ja dałam trochę orzechów i rodzynek)
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem. W misce ubić pianę z białek. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, następnie buraczki i mąkę. Na końcu wmieszać pianę z białek. Jeśli pieczemy ciasto z bakaliami, należy dodać je na tym etapie. Przełożyć do keksówki (14x24 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami pszennymi lub bułką tartą. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut, w 160 st. C
Autorka podawała, żeby ostudzić w formie, moje ciasto nie zdążyło wystygnąć, było pyszne na ciepło, na szczęście zdążyłam zrobić zdjęcia.

Smacznego