- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
stąd wysylkowa.pl/ks881132.html
300 g białej czekolady
150 g masła
5 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
80 g cukru
2 łyżki mąki
Cukier puder
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
Czekoladę rozpuścić w rondelku razem z masłem
Przestudzić
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę
Wlać czekoladę z masłem
Wymieszać
Dodać mąkę
Białka ubić
Delikatnie wymieszać z resztą masy
Foremkę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować masłem i
wysypać tartą bułką
Wlać ciasto
Piec 35 minut
Pospać cukrem pudrem
Autorka każe zaczekać minimum 2 – 3 h
My nie wytrzymaliśmy
Lekko ciepłe jest wyborne. Zimne zresztą też
Podczas pieczenia wyrośnie. Stygnąc opadnie. Tak ma być.
To ciasto jest bardzo słodkie, dobrze byłoby podać je z jakimiś kwaśnymi owocami.
Autorka sugeruje truskawki ... w białej czekoladzie. Hmm
Wg mnie porzeczki byłyby idealne, albo maliny.. truskawki też, ale zdecydowanie bez
czekolady
ps. co ciekawe czekolady w cieście nie czuć za bardzo. Użyłam Wedlowskiej..
300 g białej czekolady
150 g masła
5 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
80 g cukru
2 łyżki mąki
Cukier puder
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
Czekoladę rozpuścić w rondelku razem z masłem
Przestudzić
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę
Wlać czekoladę z masłem
Wymieszać
Dodać mąkę
Białka ubić
Delikatnie wymieszać z resztą masy
Foremkę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować masłem i
wysypać tartą bułką
Wlać ciasto
Piec 35 minut
Pospać cukrem pudrem
Autorka każe zaczekać minimum 2 – 3 h
My nie wytrzymaliśmy
Lekko ciepłe jest wyborne. Zimne zresztą też
Podczas pieczenia wyrośnie. Stygnąc opadnie. Tak ma być.
To ciasto jest bardzo słodkie, dobrze byłoby podać je z jakimiś kwaśnymi owocami.
Autorka sugeruje truskawki ... w białej czekoladzie. Hmm
Wg mnie porzeczki byłyby idealne, albo maliny.. truskawki też, ale zdecydowanie bez
czekolady
ps. co ciekawe czekolady w cieście nie czuć za bardzo. Użyłam Wedlowskiej..

Ostatnią edycję dokonał moderator: