- Paź 29, 2004
- 550
- 4
- 18
ciasto kruche:
1 szkl maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 kostki masla
1 zoltko
2-3 lyzki lodowatej wody
ciasto orzechowe:
2.5 dag startej gorzkiej czekolady
2 jajka
2 duze lyzki cukru
5 dag mielonych orzechow(wloskich, laskowych, migdalow-co kto lubi)
1 lyzeczka cynamonu
1/2 sloiczku kwasnego dzemu
wierzch:
1 szkl slodkiej smietanki
cukier waniliowy
duza puszka gruszek
2 lyzeczki zelatyny
1 lyzka soku cytrynowego
Zagniesc kruche ciasto, wylepic tortownice(26 cm), schlodzic.Upiec na zloty kolor(180 C, 15min)
Ubic bialka, dodac cukier, zoltka, starta czekolade, orzechy i cynamon.
Podpieczone ciasto cienko posmarowac dzemem, wylac ciasto orzechowe i piec dalej okolo 25 min. Ostudzic.
Ubic smietanke z cukrem waniliowym, posmarowac nia ciasto. Na niej ulozyc promieniscie odsaczone gruszki.Glazurowac galaretka z 1 szkl soku gruszkowego, zelatyny i soku cytrynowego.Schlodzic.
1 szkl maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 kostki masla
1 zoltko
2-3 lyzki lodowatej wody
ciasto orzechowe:
2.5 dag startej gorzkiej czekolady
2 jajka
2 duze lyzki cukru
5 dag mielonych orzechow(wloskich, laskowych, migdalow-co kto lubi)
1 lyzeczka cynamonu
1/2 sloiczku kwasnego dzemu
wierzch:
1 szkl slodkiej smietanki
cukier waniliowy
duza puszka gruszek
2 lyzeczki zelatyny
1 lyzka soku cytrynowego
Zagniesc kruche ciasto, wylepic tortownice(26 cm), schlodzic.Upiec na zloty kolor(180 C, 15min)
Ubic bialka, dodac cukier, zoltka, starta czekolade, orzechy i cynamon.
Podpieczone ciasto cienko posmarowac dzemem, wylac ciasto orzechowe i piec dalej okolo 25 min. Ostudzic.
Ubic smietanke z cukrem waniliowym, posmarowac nia ciasto. Na niej ulozyc promieniscie odsaczone gruszki.Glazurowac galaretka z 1 szkl soku gruszkowego, zelatyny i soku cytrynowego.Schlodzic.