Jeszcze nie wcinałam tego ciasta, ale zapewniano mnie, że jest przepyszne i bardzo łatwe w wykonaniu.
Wpisuję przepis zanim go zgubię
Poza tym może ktoś mnie uprzedzi i upiecze to ciacho wcześniej...
Na ciasto:
1 margaryna
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do wykonania budyniu:
1 litra mleka
3 budynie waniliowe (z cukrem)
Obrane jabłka pokrojone w krążki
Margarynę rozpuścić i przestudzić.
Ugotować budynie.
Gdy budyń sobie odpczywa przygotowujemy ciasto - ubijamy cukier z jajami, przesiewamy mąki z proszkiem i dodajemy je porcjami do ubitej masy jajecznej; na końcu margarynę.
Po wyrobieniu ciasta podzielić je na dwie części. Jedną wyłożyć na blaszkę (prostokątną o wymiarach ok. 20 cm x 30cm) pokrytą pergaminem lub posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą, rozłożyć krążki jabłek, na to ciepły budyń i drugą część ciasta.
Ciasto albo rozwałkować, albo "porwać".
Piec w temp. 180 stopni ok. 45 minut.
Wpisuję przepis zanim go zgubię

Na ciasto:
1 margaryna
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do wykonania budyniu:
1 litra mleka
3 budynie waniliowe (z cukrem)
Obrane jabłka pokrojone w krążki
Margarynę rozpuścić i przestudzić.
Ugotować budynie.
Gdy budyń sobie odpczywa przygotowujemy ciasto - ubijamy cukier z jajami, przesiewamy mąki z proszkiem i dodajemy je porcjami do ubitej masy jajecznej; na końcu margarynę.
Po wyrobieniu ciasta podzielić je na dwie części. Jedną wyłożyć na blaszkę (prostokątną o wymiarach ok. 20 cm x 30cm) pokrytą pergaminem lub posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą, rozłożyć krążki jabłek, na to ciepły budyń i drugą część ciasta.
Ciasto albo rozwałkować, albo "porwać".
Piec w temp. 180 stopni ok. 45 minut.
Ostatnią edycję dokonał moderator: